Hyppää pääsisältöön

Marxin Pääoma oli kokoomuslaisesta puisevaa luettavaa

Karl Marx
Karl Marx Kuva: GL Archive / Alamy, AOP Karl Marx

Kansanedustaja Tuure Junnilan mielestä Karl Marxin pääteos on hedelmöittänyt yhteiskunnallista tutkimusta, vaikka sen teesit ovatkin menneet perusteellisesti pieleen. Sen leviäminen ei häntä huoleta – perin harvat kun jaksavat uuvuttavan teoksen lukea.

Kun Karl Marxin klassikkokirja Pääoma vuonna 1967 täytti 100 vuotta, toimittaja Seppo Tikka kutsui kaksi poliittista vastapeluria juhlistamaan merkkipäivää. Arvata saattaa, että SKP:n varapuheenjohtaja Erkki Salomaa ja oikeistolainen pankkimies Tuure Junnila esittivät teoksesta täysin vastakkaisia näkemyksiä.

Toimittaja Tikka lyö löylyä ”revolverihaastatteluista” tutulla, nopealla ja nokkelalla tyylillään. Salomaalta kysytään, mitä haittaa Pääomasta on ollut, ja Junnilalta tiedustellaan, mikä on kommunismin paras puoli. Oikeiston edustaja pärjää tässä leikissä jäyhää kommunistia paremmin: Junnilasta kommunismin oivallisin saavutus on se, että se on vakuuttavasti todistanut oman mahdottomuutensa.

Lopuksi päästään vielä väittelemään nykyajan luokkavastakohtaisuuksista, 20 kapitalistiperheen vallasta ja hallituksen kahden kommunistiministerin tuhoisasta vaikutuksesta työllisyyteen.