Hyppää pääsisältöön

Massahurmos ja musiikkimaku

Jatkoajan musiikkipanelissa Lenita Airisto tiukkaa Suosikin päätoimittajan Jyrki Hämäläisen vastuuta ”nuorten tyttöjen seksuaalisesta hurmostilasta” rock-konserteissa. Riitasointuja kuullaan myös taidemusiikin edustajan ja popin puolustajan keskustelussa.

Säveltäjä Joonas Kokkonen pitää rock-konsertteja tyypillisenä joukkosuggestion muotona, jolla on perin vähän tekemistä itse musiikin kanssa. Säveltäjä Henrik-Otto Donnerin mukaan kyseessä on usein raha, mutta massahurmostila voisi olla myös positiivinen ilmiö.

Airiston juontajapari Hannu Taanila esittelee Tampereen yliopistolla tehtyä tutkimusta suomalaisten musiikkimausta ja radiossa soitettavasta musiikista. Suomalaiset rakastivat eniten vanhaa tanssimusiikkia, iskelmiä, tangoa ja hengellisiä lauluja. Vähiten pidettiin klassisesta, popista ja jazzista.

Joonas Kokkonen puolustaa taidemusiikkia, joka edustaa aina säveltaiteen etujoukkoa, avantgardea. Säveltäjä Kaj Chydeniuksen mielestä taidemusiikilla olisi poppareilta oppimista nimenomaan avantgarde-mielessä.

Teksti: Jukka Lindfprs