Hyppää pääsisältöön

Massahurmos ja musiikkimaku

Jatkoajan musiikkipanelissa Lenita Airisto tiukkaa Suosikin päätoimittajan Jyrki Hämäläisen vastuuta ”nuorten tyttöjen seksuaalisesta hurmostilasta” rock-konserteissa. Riitasointuja kuullaan myös taidemusiikin edustajan ja popin puolustajan keskustelussa.

Säveltäjä Joonas Kokkonen pitää rock-konsertteja tyypillisenä joukkosuggestion muotona, jolla on perin vähän tekemistä itse musiikin kanssa. Säveltäjä Henrik-Otto Donnerin mukaan kyseessä on usein raha, mutta massahurmostila voisi olla myös positiivinen ilmiö.

Airiston juontajapari Hannu Taanila esittelee Tampereen yliopistolla tehtyä tutkimusta suomalaisten musiikkimausta ja radiossa soitettavasta musiikista. Suomalaiset rakastivat eniten vanhaa tanssimusiikkia, iskelmiä, tangoa ja hengellisiä lauluja. Vähiten pidettiin klassisesta, popista ja jazzista.

Joonas Kokkonen puolustaa taidemusiikkia, joka edustaa aina säveltaiteen etujoukkoa, avantgardea. Säveltäjä Kaj Chydeniuksen mielestä taidemusiikilla olisi poppareilta oppimista nimenomaan avantgarde-mielessä.

Teksti: Jukka Lindfprs

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto