Hyppää pääsisältöön

Matka mustien maanosaan

Veikko ja Eija Itkosen vuonna 1952 tallentaman filmin ansiosta pääsemme näkemään harvinaislaatuisia välähdyksiä juna- ja automatkasta, joka ulottui Helsingistä aina Afrikan mantereen kärkeen asti. Perillä Zulumaassa riitti ihmeteltävää.

Tietolaatikko

Veikko Itkonen (1919-1990), elokuvatuottaja ja ohjaaja.
Veikko Itkonen voitti Jussi-patsaan elokuvasta ”Vaarallista vapautta” 1962.

Euroopan eteläporttien edustalla sijaitseva Afrikka oli pysynyt pitkään tuntemattomana maanosana. Saharan autiomaa ja luonnon asettamat esteet olivat tehneet matkailusta vaivalloista ja aikaa vievää.

Elokuvatuottaja, ohjaaja Veikko Itkonen ja näyttelijä Eija Karipää-Itkonen päättivät lähteä tutkimusmatkalle Afrikkaan ja tallentaa kokemuksiaan filmille.

Sarjan ensimmäisessä osassa nähdään välähdyksiä sodan raunioittamasta Euroopasta. Matkan taittuessa pikajunalla Tukholmasta Pariisiin, ohi vilahtavat Saksan raja-asema ja toisen maailmansodan kiivaimpien pommitusten uhriksi joutunut Hampurin kaupunki.

Pariisista matkaa jatketaan autolla Sveitsiin, Espanjaan ja Italiaan.

Sarjan toisessa osassa siirrytään Afrikan mantereelle, Välimeren eteläiselle rannalle Algerian pääkaupunkiin. Matka tuntemattomaan alkaa - yli Atlas-vuorten, kohti Saharan autiomaata, määränpäänä Zulumaa.

Perillä nykyisessä Etelä-Afrikassa Itkoset vierailevat "neekerireservaateissa", ihmettelevät timanttikaupunki Kimberleyn vaurautta sekä käyvät lähetystyöntekijöiden perustamassa koulussa. Vaikka lukuvuosi on alkanut jo viikkoa aiemmin, eivät kaikki oppilaat vielä ole saapuneet kouluun. "No, neekereillähän ei ole almanakkaa."

Kansan asumuksiin ja tapoihin suhtaudutaan kunnioittaen, joskin hieman huvittuneesti. "Niin paradoksaalista kuin se onkin, avustaa lähetystyö yhtä maailman rikkainta maata sivistämään alkuasukkaitaan." Sen sijaan maassa tuolloin jo vallinnutta rotuerottelupolitiikkaa ei filmissä kommentoida.

Teksti: Rita Landström - Petra Himberg

 • Lasse Lehtisen kolumni: Nuoriso heräsi vaatimaan muutoksia maailmanmenoon

  Lasse Lehtinen kirjoittaa 1960-luvusta.

  Suomessa 1960-luvun nuoriso eli murrosaikaa. Nuoria oli aiempaa enemmän ja he olivat yhteiskunnallisesti tiedostavia ja koulutetumpia kuin ennen. Nuorisokulttuuri oli saapunut Suomeen. Kirjailija Lasse Lehtinen kirjoittaa kolumnissaan muun muassa sukupolvesta, joka halusi muuttaa maata ja maailmaa sekä vaikuttaa asenteisiin.

 • Kunnes kuolema heidät erottaa – Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa

  Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa.

  Kotikadun kausi 13 alkaa surullisissa tunnelmissa. Mäkimaiden perheessä läsnä on kuolema, hiipuva rakkaus ja rahaongelmat. Luotoloilla noustaan jaloilleen, iloitaan elämän ihmeistä ja rakennetaan tulevaisuutta. Kauden 13 lisäksi Areenassa on katsottavissa myös kaudet 1, 2 ja 12.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto

 • Lasse Lehtisen kolumni: Nuoriso heräsi vaatimaan muutoksia maailmanmenoon

  Lasse Lehtinen kirjoittaa 1960-luvusta.

  Suomessa 1960-luvun nuoriso eli murrosaikaa. Nuoria oli aiempaa enemmän ja he olivat yhteiskunnallisesti tiedostavia ja koulutetumpia kuin ennen. Nuorisokulttuuri oli saapunut Suomeen. Kirjailija Lasse Lehtinen kirjoittaa kolumnissaan muun muassa sukupolvesta, joka halusi muuttaa maata ja maailmaa sekä vaikuttaa asenteisiin.

 • Kunnes kuolema heidät erottaa – Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa

  Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa.

  Kotikadun kausi 13 alkaa surullisissa tunnelmissa. Mäkimaiden perheessä läsnä on kuolema, hiipuva rakkaus ja rahaongelmat. Luotoloilla noustaan jaloilleen, iloitaan elämän ihmeistä ja rakennetaan tulevaisuutta. Kauden 13 lisäksi Areenassa on katsottavissa myös kaudet 1, 2 ja 12.

 • Tehtaan varjossa – työläisnuorukaisen pyrkimys henkiseen kasvuun

  Toivo Pekkasen läpimurtoteos neliosaisena sarjana.

  Tehtaan varjossa on työläiskirjailijana tunnetun Toivo Pekkasen osin omaelämäkerrallisia aineksia sisältävään läpimurtoteokseen perustuva neliosainen tv-elokuva. Sisällissodan jälkeiseen aikaan sijoittuva romaani ilmestyi 1932.

 • Kapea vyötärö ja muhkea kellohelma – ompele itsellesi 1950-luvun mekko!

  Anna-Liisa Tiluksen mekon kaavat tässä artikkelissa.

  Maaseudulta maailmalle -ohjelman ensimmäisessä osassa Anna-Liisa Tiluksen yllä on pehmeästä villakankaasta tehty mekko. Tästä artikkelista löydät kaavat ja ohjeet 1950-luvun mukaisen mekon tekemiseen! Maaseudulta maailmalle -sarja Areenassa Anna-Liisa Tiluksen yllä nähtävä mekko on aito 1950-luvun vaate, joka löytyi Ylen puvustosta. Sen materiaalina on käytetty pehmeää villakangasta.

 • Lasse Lehtisen kolumni: Varttituntini kommunistina

  Lasse Lehtinen kirjoittaa Kekkosen ajan alkuvuosista.

  Kirjailija Lasse Lehtisen lapsuus- ja nuoruusvuosien suuria merkkipaaluja ovat olleet yleislakko ja Urho Kekkosen valinta tasavallan presidentiksi vuonna 1956. Lehtisen ensimmäinen poliittinen herääminen tapahtui juuri yleislakon aikaan, mutta myös Urho Kekkosen valinta presidentiksi osaltaan ravisteli nuorukaisen yhteiskunnallisia vaistoja esiin.

 • Elävä arkisto tammikuussa

  Tammikuisia aiheita Elävän arkiston tarjonnassa.

  Juhlat on juhlittu ja lahjakirjat luettu, härkäviikot edessä. Päivä sentään alkaa pidetä. Kun kinkkua on sulateltu raikkaassa talvisäässä, on hyvästi aikaa syventyä Elävän arkiston runsaaseen tarjontaan, josta tammikuussakin löytyy paljon tietoa ja viihdykettä. Draamaa Tammikuu tarjoaa tuhdin paketin toivottua klassikkodraamaa, kun 14.1.