Hyppää pääsisältöön

Matti Jämsän laskuvarjohyppy

24-vuotias sensaatioreportteri teki journalismin historiaa ja laskuvarjohypyn Suomen ennätyksen pudottautumalla neljän kilometrin korkeudesta.

Apu-lehteen vuonna 1952 palkattu Matti Jämsä teki Suomessa tunnetuksi osallistuvan viihdejournalismin, jossa toimittaja kuvasi omia kokemuksiaan milloin missäkin erikoislaatuisessa tilanteessa.

Jämsä todisti lapsensa syntymää, paini karhun kanssa, marssi asbestipuvussa palavaan taloon, antautui elävältä haudatuksi ja osallistui juhannustyttökisaan.

Hän kokeili onneaan myymälävarkaana, taulunmyyjänä, palomiehenä, koskenlaskijana, leijonakesyttäjänä, syvyyssukeltajana, laivan salamatkustajana ja Linnanmäen vedenneitona.

19.10.1953 Jämsä tavoitteli laskuvarjohypyn Suomen ennätystä. Lii-Filmin kuvaaja seurasi yritystä toisesta koneesta.

Yritys oli päättyä huonosti, sillä neljännen valtiomahdin uhkarohkea edustaja oli jäädä löytymättä pimeästä, jääkylmästä merestä.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto