Hyppää pääsisältöön

Matti Virkkunen presidentinvaalitentissä

Kokoomuksen ehdokkaan mukaan vuoden 1968 vaaleissa oli kysymys torjuntataistelusta sosialismin ja kommunismin uhkaa vastaan.

Filosofian ja kauppatieteen tohtori Matti Virkkunen (1908–1980) toimi Kansallis-Osake-Pankin pääjohtajana vuosina 1948-75.

Tasavallan presidentin vaalissa 1968 Virkkusen vaaliliiton päätunnuksena oli suomalaisen elämänmuodon ylläpitäminen.

Vaalitentissä tammikuussa 1968 puhuttiin ulkopoliittisesta linjasta, yrittäjänvapaudesta ja asevelvollisuusajan pidentämisestä.

Mutta pintaan nousivat myös viljelijöiden kivenraivauspalkkiot, Kansallis-Osake-Pankin omistamat asunnot ja 30-luvun lapuanliike.

Teksti: Jukka Lindfors

  • Uuden musiikin ilotulitusta jo kymmenen tuotantokauden verran – katso UMK:n finaaliesitykset kautta aikojen

    Elävän arkiston kooste UMK:sta vuosien varrelta.

    Uuden Musiikin Kilpailu (UMK) järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2012, jolloin se korvasi Yleisradion perinteisen Euroviisukarsinnan. UMK on tuonut kansan eteen esiintyjiä niin pystymetsästä kuin koko kansan tuntemista tähdistä. Vuonna 2021 UMK järjestetään kymmenennen kerran ja sen kunniaksi Elävä arkisto on koostanut tähän artikkeliin kaikki esitykset vuosien varrelta. Ota mukava asento ja laita korvat hörölle – tervetuloa uuden musiikin kuplaan!

  • Pieni suuri Heinola, karismaattinen Suomen läpikulkupiste

    Heinolan kaupungilla on tarinoita kerrottavanaan.

    Heinolan sijainti Suomen tieverkoston solmukohdassa johtaa monet kulkemaan tuon Päijät-Hämeessä sijaitsevan siltojen kaupungin poikki, mutta lyhyt silmäys harvemmin tutustuttaa ketään laajemmin paikkakunnan saloihin. Pienestä koostaan huolimatta Heinolan historia kätkee sisäänsä muutakin kuin vain kunnian ohikulkupaikkana, josta todistavat tähän kootut video- ja audiotaltioinnit.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto