Hyppää pääsisältöön

Mauri Sariola ihmettelee vouhottajia

Jatkoaika-ohjelmassa Mauri Sariola keskustelee kansainvälisyydestä ja isänmaallisuudesta Toini Havun ja Kreivi Lindgrenin kanssa ja pohtii radiohaastattelussa salapoliisiromaaniensa suhdetta todellisuuteen ottaessaan vastaan tunnustuspalkinnon.

Kirjallisuusarvostelija maisteri Toini Havu kertoo Jatkoajassa suomalaisen maaseudun tunnelmista itsenäisyyden juhlavuonna. Havu tuli 1950-luvulla tunnetuksi ”Tuntemattoman sotilaan” teilaajana.

”Kreivi” Lindgren muistuttaa, että Suomestakin löytyy viidentoista lapsen risumökkejä ja apua tarvitsevia köyhiä ja nälkäisiä. Havun mukaan kyseisissä mökeissä pitäisi antaa emännille puheenvuoro.

Isänmaallisista mielipiteistään tunnettu dekkarikirjailija Mauri Sariola (1924-1985) ihmettelee mm. Vietnamin sotaa vastustavia nuoria ("vouhottajia"). Havu ja Lindgren panevat hänelle kampoihin Suomen nuorisoa voimallisesti puolustaen.

Salapoliisiromaaneistakin ehditään ohjelmassa puhua. Salapoliisiromaanit toivatkin Sariolalle merkittävän tunnutuspalkinnon, kun Suomen Rikospoliisien liitto myönsi hänelle tunnustuspalkinnon vuonna 1961. Perusteluissa todetaan, että Sariolalla on asiallinen ja asiantunteva ote poliisin työhön. Sariola myöntääkin, että työ oikeusjutuista ja rikoksista kirjoittavana lehtimiehenä on tutustuttanut hänet niin tuomioistuinten kuin poliisin työhön.

Teksti: Jukka Lindfors ja Sirpa Jegorow