Hyppää pääsisältöön

Meidän lapset kilpasilla

Ensimmäiset lasten kauneuskilpailut pidettiin Helsingin messuhallissa vuonna 1947.

50 lasta kilpaili mallityttö ja mallipoika sekä toivetyttö ja toivepoika tittelistä. Ohjelman kuuluttajana ja esittelijänä oli Markus-setä eli Markus Rautio apunaan "Suomisen Pipsa" eli Maire Suvanto.

Kilpailujen tarkoituksena ei ollut niinkään kauneuskilpailu vaan toivelapsikilpailu. Voittajiksi suoriutuivat Arja Annikki ja Sinikka Anneli. Ensimmäisen palkinnon voittaneet tytöt saivat palkinnoksi sievät turkit ja pojille annetaan polkuautot.

Palkintoraadissa tuomarina istuu pakinoitsija ja kirjailija Arijoutsi (Heikki Sakari Marttila). Ohjelmasta nauhoitetaan myös Markus-sedän isännöimä radion Lastentunti.

Teksti: Seija Aunila

  • Uuden musiikin ilotulitusta jo kymmenen tuotantokauden verran – katso UMK:n finaaliesitykset kautta aikojen

    Elävän arkiston kooste UMK:sta vuosien varrelta.

    Uuden Musiikin Kilpailu (UMK) järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2012, jolloin se korvasi Yleisradion perinteisen Euroviisukarsinnan. UMK on tuonut kansan eteen esiintyjiä niin pystymetsästä kuin koko kansan tuntemista tähdistä. Vuonna 2021 UMK järjestetään kymmenennen kerran ja sen kunniaksi Elävä arkisto on koostanut tähän artikkeliin kaikki esitykset vuosien varrelta. Ota mukava asento ja laita korvat hörölle – tervetuloa uuden musiikin kuplaan!

  • Pieni suuri Heinola, karismaattinen Suomen läpikulkupiste

    Heinolan kaupungilla on tarinoita kerrottavanaan.

    Heinolan sijainti Suomen tieverkoston solmukohdassa johtaa monet kulkemaan tuon Päijät-Hämeessä sijaitsevan siltojen kaupungin poikki, mutta lyhyt silmäys harvemmin tutustuttaa ketään laajemmin paikkakunnan saloihin. Pienestä koostaan huolimatta Heinolan historia kätkee sisäänsä muutakin kuin vain kunnian ohikulkupaikkana, josta todistavat tähän kootut video- ja audiotaltioinnit.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto