Hyppää pääsisältöön

Melbournessa pelattiin poliittista jalkapalloa

Kun sosialistimaat Neuvostoliitto ja Jugoslavia kamppailivat Melbournen olympialaisten jalkapallofinaalissa, panokset olivat myös ideologisia.

Tietolaatikko

"Musta hämähäkki" Lev Jashin esiintyi kentällä aina sysimustassa peliasussa sukkia ja kenkiä myöten.
Hän pelasi Moskovan Dynamossa yli 20 vuoden ajan saavuttaen viisi Neuvostoliiton mestaruutta. Vuonna 1963 Jashin valittiin Euroopan parhaaksi jalkapalloilijaksi.

Jugoslavia oli vuodesta 1948 lähtien olympiajalkapallon ikuinen kakkonen koko 1950-luvun ajan. Vuonna 1960 se voitti viimein olympiakultaa.

Melbournen olympialaisten jalkapalloturnauksen finaalissa sillä oli vastassaan Neuvostoliiton joukkue. Jugoslaviaa pidettiin sosialistisessa leirissä harhaoppisena, ja Neuvostoliitto piti sille häviämistä nöyryyttävänä.

Helsingin olympialaisissa Jugoslavia oli pudottanut Neuvostoliiton loppuottelusta, minkä seurauksena venäläisten päävalmentaja erotettiin ja kaksi puolustajaa sai vuoden pelikiellon.

Melbournessa Neuvostoliitto otti Jugoslaviasta revanssin ja voitti olympiakultaa maalivahtinsa Lev Jashinin johdolla.

Teksti: Jukka Lindfors

 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto