Hyppää pääsisältöön

Mielipidevangit Tšekkoslovakiassa

Helsingin Etyk-kokouksen jälkeen muutamiin sosialistimaihin syntyi ihmisoikeusryhmiä. Myös Charta 77 syntyi ETYK:in innoittamana.

Tshekkoslovakian vuonna 1968 tapahtunutta miehitystä seurasi 1970-luvulla ”normalisoinnin” kausi, jolloin monia kulttuurijärjestöjä ja –lehtiä lopetettiin, tieteellisiä laitoksia suljettiin, lukuisia opettajia ja toimittajia erotettiin, teoksia kiellettiin ja kirjailijaliitto puhdistettiin.

Helsingissä 1975 pidetyn Etyk-kokouksen jälkeen syntyi muutamiin sosialistimaihin ihmisoikeusryhmiä, joita innoittivat päätösasiakirjan kansalaisvapausartiklat.

Eräs niistä oli tshekkoslovakialainen Charta 77. Sen perustajiin kuulunut kirjailija, maan tuleva presidentti Václav Havel tuomittiin valtionvastaisesta toiminnasta viiden vuoden vankeuteen.

  • Haapa klapisee ja sumu pitää ääntä Tiina Harpfin lastenkuunnelmissa

    Tiina Harpf jätti puumerkkinsä Lasten Radion seikkailuihin

    Mustan myllyn mestari ja Velhojuuri ovat esimerkkejä Yle Areenassa olevista lastentuotannoista, jotka Tiina Harpf ohjasi Yleisradiolle 1980-luvulla. Harpfin kuunnelmat klapisevat, helisevät, ja joskus niissä soi aimo annos hiljaisuutta. Juonenkäänteistä löytyy mustaa magiaa ja noitavainoja sekä seikkailunriemua. Päähenkilöitä johdattaa usein uteliaisuus.

  • Reino Paasilinna – kiisteltyjen ohjelmien toimittajasta Ylen kiistellyksi pääjohtajaksi

    Toimittaja Reino Paasilinnasta Ylen toimitusjohtajaksi.

    Reino Paasilinna (s. 1939) oli Yleisradion toimittaja ja myöhemmin myös pääjohtaja, jonka toimittamat ohjelmat synnyttivät keskustelua ja lehtiotsikoita. Ohjelmat olivat usein myös sellaisia, jotka eivät miellyttäneet Yleisradion johtoa. Artikkeliin on koottu joitakin esimerkkejä Reino Paasilinnan toimittamista ohjelmista.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto