Hyppää pääsisältöön

Mies "puntilismin" takana - L. A. Puntila

"Puntilismi" -termin taustalla on yksi mies, Lauri Adolf Puntila eli lyhyemmin L. A. Puntila.

Tietolaatikko

Lauri Aadolf Puntila 24.8.1907 - 24.5.1988

Tarmokas ja häikäisevä organisaattori L. A. Puntila (1907–1988) työskenteli talvisodan ajan Valtion tiedotuskeskuksen sihteerinä ja toukokuusta 1940 lähtien sen päällikkönä.

Lähemmäksi vallankeskuksia Puntila pääsi, kun toisen hallituksensa muodostanut Risto Ryti otti hänet sihteerikseen vuonna 1940. Jatkosodan syttyessä perustettiin Valtion tiedotuslaitos VTL, jonka apulaispäälliköksi Puntila nimitettiin.

Ruotsalaisen määritelmän mukaan puntilismi on "keinotekoisesti luotua yksimielisyyttä ja koko sitä korostettua isänmaallista aatesuuntaa, jota jatkosodankäynti valloituksineen ja uusine laitoksineen vaati".

Myöhemmin L. A. Puntila toimi aktiivisena poliitikkona, kulttuurisäätiöitten johtajana,
historiantutkijana ja yliopisto-opettajana. Puntila tunnettiin myös talouselämän vaikuttajana ja yhteiskunnallisena keskustelijana.

  • Haapa klapisee ja sumu pitää ääntä Tiina Harpfin lastenkuunnelmissa

    Tiina Harpf jätti puumerkkinsä Lasten Radion seikkailuihin

    Mustan myllyn mestari ja Velhojuuri ovat esimerkkejä Yle Areenassa olevista lastentuotannoista, jotka Tiina Harpf ohjasi Yleisradiolle 1980-luvulla. Harpfin kuunnelmat klapisevat, helisevät, ja joskus niissä soi aimo annos hiljaisuutta. Juonenkäänteistä löytyy mustaa magiaa ja noitavainoja sekä seikkailunriemua. Päähenkilöitä johdattaa usein uteliaisuus.

  • Reino Paasilinna – kiisteltyjen ohjelmien toimittajasta Ylen kiistellyksi pääjohtajaksi

    Toimittaja Reino Paasilinnasta Ylen toimitusjohtajaksi.

    Reino Paasilinna (s. 1939) oli Yleisradion toimittaja ja myöhemmin myös pääjohtaja, jonka toimittamat ohjelmat synnyttivät keskustelua ja lehtiotsikoita. Ohjelmat olivat usein myös sellaisia, jotka eivät miellyttäneet Yleisradion johtoa. Artikkeliin on koottu joitakin esimerkkejä Reino Paasilinnan toimittamista ohjelmista.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto