Helsinkiläiseen pankkiin elokuussa 1986 tunkeutunut pankkiryöstäjä otti useita pankkivankeja. Kaappaus päättyi seuraavana yönä kahden hengen kuolemaan Mikkelin torilla.
Huppupäinen mies tunkeutui Helsingin Jakomäen Kansallis-Osake-Pankkiin elokuun 8. päivänä. Mies oli aseistautunut katkaistulla haulikolla ja räjähdyspanoksella. Hän otti pankista 12 panttivankia, joista yksi vapautettiin myöhemmin.
Poliisi piiritti pankin konttorin muutamassa minuutissa. Paikalle lähetettiin myös poliisin erikoisyksikkö Karhukopla.
Kaappaaja vaati poliiseilta pakoauton, rahaa ja esteetöntä poistumista.
Ryöstäjä ei ollut tyytyväinen poliisien toimittamaan autoon, ja illalla hän sai käyttöönsä pankinjohtajan auton. Mukaan hän otti kaksi naispankkivirkailijaa ja yhden miesasiakkaan.
Ryöstäjä ajoi valkoisella Volkswagen Passatilla pitkin Etelä-Suomea. Poliisiletka seurasi häntä koko ajan.
Auto saapui yöllä Mikkeliin. Paikalliset bensa-asemat oli suljettu poliisin käskystä.
Kaappaaja vaati nyt uutta autoa, ja autoletka pysähtyi Mikkelin torin laitaan. Poliisi ei suostunut antamaan uutta autoa.
Tilanne karkasi käsistä, kun yöllä vähän ennen neljää poliisi kehotti naisvirkailijoita poistumaan autosta.
Naiset poistuivat autosta, ja poliisi ampui ilmeisesti auton ohi laukauksia. Tämän jälkeen pakoauto räjähti. Kaappaaja ja miespanttivanki saivat räjähdyksessä surmansa.
Kaappaajan autossa vankina ollut Anne Hämäläinen kertoi kaappausta seuranneella viikolla tapahtumien kulusta.
Hämäläisen mukaan autossa vallitsi tilanteeseen nähden vapautunut tunnelma, ja autossa olleet tekivät mm. sinunkaupat.
Tilanne tosin kiristyi, kun poliisi sulki matkareitin bensa-asemat eikä suostunut antamaan kaappaajalle uutta pakoautoa.
Poliisin ja autossa olleiden välillä käytiin yöllä kiivasta sananvaihtoa, ja Hämäläinen arvioi jo silloin, ettei tilannetta saada laukaistua.
Pankkivirkailijat olivat pyytäneet päästä pois autosta, mutta kaappaaja oli ilmoittanut, että tästä lähdetään "joko eteenpäin tai ylöspäin".
Poliisiylijohtaja Olli Urponen johti operaatiota Helsingistä käsin. Hän oli antanut ohjeen, että kaappaajan pitää antaa mennä. Paikalla olleet poliisit eivät kuitenkaan tätä totelleet. Urponen otti vastuun taparturmasta.
Korkein oikeus tuomitsi toukokuussa 1993 Karhukoplaa johtaneen komisarion 6 000 markan sakkoihin kuolemantuottamuksesta ja virkavirheestä.
Sisäministeri Kaisa Raatikainen ei halunnut ottaa vastuuta tapahtuneesta. Raatikaisen ministeriuraa nakersi huonosti hoidetun panttivankitapauksen hoidon lisäksi laiska tiedottaminen Tshernobylistä saman vuoden keväänä.
Panttivankidraaman tapahtumayö 8.-9. elokuuta 1986 oli Karhu-ryhmän poliisien Kari Tulikouran ja Jussi Makkulan viimeinen työpäivä. He molemmat loukkaantuivat vakavasti räjähdyksessä. Makkula ja Tulikoura kertoivat onnettomuusyön tapahtumista Satunnaiset sankarit -ohjelmassa vuonna 2009. Ohjelmassa oman näkökulmansa panttivankidraamasta kertoi myös Makkulan poika Janne Makkula.