Hyppää pääsisältöön

”Mitä Kalevala minulle merkitsee?”

Kirjailijat ja ohjaajat kertovat. Mukana ovat mm. Bo Carpelan, Kaisa Korhonen, Kari Hotakainen, Hannu Raittila ja Jari Tervo.

Kalevala on innoittanut sävel- ja kuvataiteen tekijöiden lisäksi elokuvakäsikirjoittajia, ja mm. kirjailija J.R.R. Tolkienia, mutta mitä Kalevala merkitsee suomalaiselle kirjailijalle ja ohjaajalle 2000-luvulla?

Onko Kalevala ehtymätön inspiraation lähde? Vai onko se vain kouluaikojen pakkopulla - kokoelma ikiaikaisia aihelmia omassa runomitassaan?

Kalevala antaa mahdollisuuden loputtomiin tulkintoihin ja merkityksiin. Puheenvuoroissa esille nousevia teemoja ovat mm. eepoksen myyttiset elementit ja kalevalamitan omaperäisyys.

Teksti: Rita Landström

  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto