Hyppää pääsisältöön

Miten minusta tuli minä, Vexi Salmi

Sanoittaja ja levytuottaja Vexi Salmi
Vexi Salmi puhelimessa (1976). Sanoittaja ja levytuottaja Vexi Salmi Kuva: Leif Öster / Yle kuvapalvelu 1976,Vexi Salmi,sanoittajat,äänitetuottajat

Epämusikaalinen iskelmäsanoittaja Veikko ”Vexi” Salmi nousi 1960-luvulla julkisuuteen Irwin Goodmanin taustahahmona.

Santtu Luodon ja Seppo Bruunin tekemässä Miten minusta tuli minä -ohjelmassa Vexi muistelee lapsuuttaan ja nuoruuttaan Hämeenlinnassa sekä uransa ensiaskelia popvaikuttajana.

Vexi esiintyi päällepäsmärinä jo poikaikäisten puuhissa. Rock and rollista ja lättähattumaisesta asenteesta tuli jossain vaiheessa kovaa valuuttaa, mutta Vexi oli myös ahkera kirjallisuuden lukija ja innostui itsekin kirjoittelemaan.

Kun henkiystävä Antti Hammarberg alkoi harrastaa musiikkia ja opetteli kitaransoiton, musiikillisesti kykenemätön toveri omaksui tekstintekijän ja managerin roolin. Ensimmäisiä julkisia hankkeita oli Spede Pasaselle omistetun musiikkiklubin pyörittäminen, jolla "maailman tylsimmän kaupungin" elämää yritettiin hieman piristää.

Kaverukset yrittivät turhaan tarjota Anttia eli Irwiniä levy-yhtiölle toisensa jälkeen. Folkmusiikin läpimurron myötä tuli viimein heidän tilaisuutensa. Irwin pantiin honottamaan ja hänestä otettiin mainoskuvia liatussa farmariasussa, ja loppu onkin suomalaisen populaarimusiikin historiaa.