Hyppää pääsisältöön

Miten minusta tuli minä, Vexi Salmi

Epämusikaalinen iskelmäsanoittaja Veikko ”Vexi” Salmi nousi 1960-luvulla julkisuuteen Irwin Goodmanin taustahahmona.

Santtu Luodon ja Seppo Bruunin tekemässä Miten minusta tuli minä -ohjelmassa Vexi muistelee lapsuuttaan ja nuoruuttaan Hämeenlinnassa sekä uransa ensiaskelia popvaikuttajana.

Vexi esiintyi päällepäsmärinä jo poikaikäisten puuhissa. Rock and rollista ja lättähattumaisesta asenteesta tuli jossain vaiheessa kovaa valuuttaa, mutta Vexi oli myös ahkera kirjallisuuden lukija ja innostui itsekin kirjoittelemaan.

Kun henkiystävä Antti Hammarberg alkoi harrastaa musiikkia ja opetteli kitaransoiton, musiikillisesti kykenemätön toveri omaksui tekstintekijän ja managerin roolin. Ensimmäisiä julkisia hankkeita oli Spede Pasaselle omistetun musiikkiklubin pyörittäminen, jolla "maailman tylsimmän kaupungin" elämää yritettiin hieman piristää.

Kaverukset yrittivät turhaan tarjota Anttia eli Irwiniä levy-yhtiölle toisensa jälkeen. Folkmusiikin läpimurron myötä tuli viimein heidän tilaisuutensa. Irwin pantiin honottamaan ja hänestä otettiin mainoskuvia liatussa farmariasussa, ja loppu onkin suomalaisen populaarimusiikin historiaa.

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto