Hyppää pääsisältöön

Miten rahat omaan asuntoon?

Ohjelmassa tarkastellaan asuntojen rahoitusjärjestelmiä, ennen kaikkea aravalainaa. Vielä 1960-luvulla arava-asuntoa joutui jonottamaan kymmenenkin vuotta.

1970-luvulla tilanne oli vähän helpottanut, mutta edelleenkin rahoituksen saamineen omaan asuntoon oli työlästä. Ohjelmassa myös vertaillaan omistusasunnoissa asuvien ja vuokra-asunnoissa asuvien asumiskustannuksia.

Sotien jälkeen Suomessa oli huutava asuntopula. Vuonna 1949 eduskunta hyväksyikin asuntorakennustuotannon valtuuskunnan eli Aravan ensimmäiset lait. Näin syntyi ns. Arava-järjestelmä. Se perustui asuntojen hintasäätelyyn, halpakorkoisiin lainoihin ja verohelpotuksiin.

Vaikka Arava-järjestelmän avulla saatiinkin useita arava-omistusasuntoja ja arava-vuokra-asuntoja, niin asumistaso ei välttämättä parantunut. Asunnot sijaitsivat usein lähiössä hankalien kulkuyhteyksien päässä ja asuntojen koot pienenivät. Kun vuonna 1970 asunnon koko oli keskimäärin 71 neliömetriä, niin kaksi vuotta myöhemmin se oli 67 neliömetriä.

Teksti: Seija Aunila

  • Uuden musiikin ilotulitusta jo kymmenen tuotantokauden verran – katso UMK:n finaaliesitykset kautta aikojen

    Elävän arkiston kooste UMK:sta vuosien varrelta.

    Uuden Musiikin Kilpailu (UMK) järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2012, jolloin se korvasi Yleisradion perinteisen Euroviisukarsinnan. UMK on tuonut kansan eteen esiintyjiä niin pystymetsästä kuin koko kansan tuntemista tähdistä. Vuonna 2021 UMK järjestetään kymmenennen kerran ja sen kunniaksi Elävä arkisto on koostanut tähän artikkeliin kaikki esitykset vuosien varrelta. Ota mukava asento ja laita korvat hörölle – tervetuloa uuden musiikin kuplaan!

  • Pieni suuri Heinola, karismaattinen Suomen läpikulkupiste

    Heinolan kaupungilla on tarinoita kerrottavanaan.

    Heinolan sijainti Suomen tieverkoston solmukohdassa johtaa monet kulkemaan tuon Päijät-Hämeessä sijaitsevan siltojen kaupungin poikki, mutta lyhyt silmäys harvemmin tutustuttaa ketään laajemmin paikkakunnan saloihin. Pienestä koostaan huolimatta Heinolan historia kätkee sisäänsä muutakin kuin vain kunnian ohikulkupaikkana, josta todistavat tähän kootut video- ja audiotaltioinnit.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto