Hyppää pääsisältöön

Muhokselta Manilaan

Muhoslaisen Armi Kuuselan taival Porvoossa opiskelevasta koulutytöstä filippiiniläiseksi seurapiirirouvaksi. Ohjelmassa kerrataan Armin vaiheita Suomen Neidosta Miss Universumiksi vuonna 1952 ja päätymisestä rouvaksi Filippiineille.

Armi valittiin yksimielisesti Suomen Neidoksi kolmentoista loppukilpailijan joukosta vuonna 1952.

Voitoa seurasi matka Yhdysvaltoihin Miss Universum -kilpailuihin. Matka vaati uuden puvuston. 1950-luvun alkupuolella paremmat vaatteet teetettiin ompelijoilla muotisalongeissa, ja se oli tietysti kallista. Vaatteet oli siis hankittava lahjoituksina.

Kilpailu Long Beachissa oli tiukka. Tieto Armin voitosta sai Suomen sekaisin.

Armi saapui Suomeen 1.8. ja Seutulan lentokentällä oli tuhansia vastaanottajia, samoin Armin hotellin edustalla.

Armi matkusti edustusmatkalle Filippiineille talvella 1953.

Teksti: Seija De Rybel

Kommentit
 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto