Hyppää pääsisältöön

Murha teki Palmesta kuolemattoman

Olof Palme kuvattuna alaviistosta
Olof Palme kuvattuna alaviistosta Kuva: Kalle Kultala Olof Palme,kalle kultala

Ruotsin pääministeri Olof Palme surmattiin Tukholmassa 28. helmikuuta 1986. Palme ammuttiin Tukholman keskustassa, kun hän oli palaamassa kotiin elokuvista.

Surma tapahtui hieman ennen puoltayötä Sveavägenin ja Tunnelgatanin kulmassa. Palmen seurassa oli hänen vaimonsa Lisbeth, ja heillä ei ollut mukanaan henkivartijoita. Pariskunta oli matkalla kotiinsa Gamla Staniin.

Poliisi eristi surmailtana Tukholman keskustan, ja tekijän löytämiseksi aloitettiin suuretsinnät. Ne eivät kuitenkaan tuottaneet tulosta.

Palmen hautajaistilaisuus pidettiin Tukholman kaupungintalolla maaliskuun 15. päivänä. Muistopuheen pitivät mm. Ruotsin sosiaalidemokraattien nuorisojärjestön puheenjohtaja Anna Lindh ja Suomen pääministeri Kalevi Sorsa.

Palmen murhasta annettiin vuosien varrella tuhansia vihjeitä, mutta surma-asettakaan ei ole koskaan löydetty. Parhaimmillaan tutkimustyössä on ollut mukana 300 poliisia. Eniten julkisuutta sai murhaepäilty Christer Pettersson, joka kuoli vuonna 2004. Oikeus totesi hänet kuitenkin syyttömäksi.

Syyttäjä vuonna 2020: Skandia-mies on syyllinen, tutkinta lakkautetaan

Kesäkuussa 2020 pääsyyttäjä Krister Petersson ja tutkinnanjohtaja Hans Melander esittelivät tiedotustilaisuudessa tutkimuksensa johtopäätökset. Syyttäjä ilmoitti uskovansa, että Olof Palmen murhaaja oli niin sanottu "Skandia-mies" eli Stig Engström. Engström kuoli vuonna 2000, joten häntä ei voinut enää syyttää ja tämän johdosta Palmen murhan tutkinta päätettiin lopettaa.

Yle Uutiset: Syyttäjä uskoo, että Skandia-mies on syyllinen Palmen murhaan, tutkinta lakkautetaan

Artikkelia päivitetty 10.6.2020. Lisätty tiedot syyttäjän tutkimusten lopputulemasta ja tiedotustilaisuudesta.

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto