Hyppää pääsisältöön

Murha teki Palmesta kuolemattoman

Pääministeri Olof Palme surmattiin Tukholmassa 28. helmikuuta 1986. Palme ammuttiin Tukholman keskustassa, kun hän oli palaamassa kotiin elokuvista.

Surma tapahtui hieman ennen puoltayötä Sveavägenin ja Tunnelgatanin kulmassa. Palmen seurassa oli hänen vaimonsa Lisbeth, ja heillä ei ollut mukanaan henkivartijoita. Pariskunta oli matkalla kotiinsa Gamla Staniin.

Poliisi eristi surmailtana Tukholman keskustan, ja tekijän löytämiseksi aloitettiin suuretsinnät. Ne eivät kuitenkaan tuottaneet tulosta.

Palmen murhasta on annettu vuosien varrella tuhansia vihjeitä, mutta surma-asettakaan ei ole koskaan löydetty. Parhaimmillaan tutkimustyössä on ollut mukana 300 poliisia.

Eniten julkisuudessa ollut murhaepäilty on vuonna 2004 kuollut Christer Pettersson. Oikeus totesi hänet kuitenkin syyttömäksi.

Palmen hautajaistilaisuus pidettiin Tukholman kaupungintalolla maaliskuun 15. päivänä. Muistopuheen pitivät mm. Ruotsin sosiaalidemokraattien nuorisojärjestön puheenjohtaja Anna Lindh ja Suomen pääministeri Kalevi Sorsa.

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto