Hyppää pääsisältöön

Näin tarttui 1940-luvun iskelmä savikiekolle

Lyhytelokuva kuvaa ”savikiekkojen” eli 78 kierroksen gramofonilevyjen äänitystä ja kaiverrusta vuonna 1948.

Sotien jälkeen viihteelle oli kysyntää, mutta äänilevyt olivat pula-aikana ylellisyystuotteita.

Filmisepon tekemässä pätkässä Eero Väre levyttää studiossa laulua Lumottu maa. Orkesteria johtaa Fazerin levytyspäällikkö Klaus Salmi.

Elokuvassa nähdään äänityshommissa sittemmin PSO-levy-yhtiötä johtanut Martti Piha.

Lisämausteeksi Eino Samuli laulaa filmin lopussa kupletteja Helsingin nähtävyyksistä ja lentoliikenteen ihanuudesta. Aikansa ”musiikkivideo” esittelee suomalaisia maisemia lintuperspektiivistä.

  • Uuden musiikin ilotulitusta jo kymmenen tuotantokauden verran – katso UMK:n finaaliesitykset kautta aikojen

    Elävän arkiston kooste UMK:sta vuosien varrelta.

    Uuden Musiikin Kilpailu (UMK) järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2012, jolloin se korvasi Yleisradion perinteisen Euroviisukarsinnan. UMK on tuonut kansan eteen esiintyjiä niin pystymetsästä kuin koko kansan tuntemista tähdistä. Vuonna 2021 UMK järjestetään kymmenennen kerran ja sen kunniaksi Elävä arkisto on koostanut tähän artikkeliin kaikki esitykset vuosien varrelta. Ota mukava asento ja laita korvat hörölle – tervetuloa uuden musiikin kuplaan!

  • Pieni suuri Heinola, karismaattinen Suomen läpikulkupiste

    Heinolan kaupungilla on tarinoita kerrottavanaan.

    Heinolan sijainti Suomen tieverkoston solmukohdassa johtaa monet kulkemaan tuon Päijät-Hämeessä sijaitsevan siltojen kaupungin poikki, mutta lyhyt silmäys harvemmin tutustuttaa ketään laajemmin paikkakunnan saloihin. Pienestä koostaan huolimatta Heinolan historia kätkee sisäänsä muutakin kuin vain kunnian ohikulkupaikkana, josta todistavat tähän kootut video- ja audiotaltioinnit.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto