Hyppää pääsisältöön

Naisasiajärjestö Yhdistys 9 keräsi jäsenikseen myös miehiä

Kaksi naista tupakoi ja juo kahvia.
Kaksi naista tupakoi ja juo kahvia. Kuva: yle kuvanauha Naisia

1960-luvun uusiin ns. "yhden asian liikkeisiin" kuului myös Yhdistys 9 - naisasiajärjestö, jonka jäsenistä vajaa kolmasosa oli miehiä.

Yhdistys 9 pyrki edistämään tasa-arvoa ja murtamaan sukupuolten välistä rooliajattelua. Elettiin aikaa, jolloin noin puolet Suomen äänioikeutetuista ihmisistä sai käydä ravintolassa vain miesseuralaisen kera.

Raini Lehtosen ohjelmassa olivat etusijalla sellaiset tasa-arvokysymykset kuin päivähoito, lapsenhoitotuki sekä isyysloma. Viimemainittu ajatus oli vuonna 1968 radikaaleista ajatuksista radikaaleimpia.

Isyyspäivänä vuonna 1968 antamassa julkilausumassa yhdistys kehotti miehiä puolustamaan oikeuksiaan ja irrottautumaan ahtaasta roolista, joka "korostaa kilpailua ja menestystä ammatissa".

Uutisjutussa luetaan ote Mieskin on ihminen -julkilausumasta:
"Vaatikaa oikeutta pidempään elinikään, vaatikaa oikeutta parempaan terveyteen, vaatikaa mahdollisuutta elintasorobotin roolista vapautumiseen, vaatikaa oikeutta osoittaa tunteita muulloinkin kuin jääkiekko-ottelussa tai humalassa."

Teksti: Jukka Lindfors, Heidi Sommar

Kommentit