Hyppää pääsisältöön

Naisen asema Italiassa

Italian nainen oli sekä miehen että kirkon alistama sortama, sanoivat maan naisjärjestöt 1970-luvulla. Nainen oli Italiassa perinteisesti joko neitsyt, äiti tai huora.

Vasta 1970-luvulla italialaiset naiset saivat oikeuden avioeroon, elatusapuun ja aborttiin. Naisten mahdollisuus hakea avioeroa poisti myös tarpeen suureen lapsilukuun, joka ennen auttoi pitämään miehestä kiinni.

1970-luvulla naiset saattoivat jo saada myös avioehdon, vaikkeivät osanneetkaan aina pitää puoliaan. Heidän mahdollisuutensa itsenäiseen ansiotyöhön olivat vielä huonot.

Naisten heikko asema oli synnyttänyt runsaan kirjon erilaisia naisliikkeitä. Niiden hampaissa oli myös kaksinaismoraalia ylläpitävä kirkko. Abortti ja ehkäisyvalistus olivat vuonna 1978 edelleen naisten suuria taistelukysymyksiä.

Teksti: Jukka Lindfors