Hyppää pääsisältöön

Naisten äänioikeus oli pitkän ponnistelun tulos

Maanviljelijäperhe. Elämää maalaistalossa. Kahvipöytää katetaan keittiössä.
Maanviljelijäperhe. Elämää maalaistalossa. Kahvipöytää katetaan keittiössä. Kuva: Yle/Kalle Kultala Yle Elävä arkisto

Vuonna 1906 Suomi sääti ensimmäisenä eurooppalaisena maana myös naisia koskevan yleisen ja yhtäläisen äänioikeuden. Naisten äänioikeuden saavuttamisen 60-vuotispäivänä muisteltiin varhaista naisasialiikettä ja naisen aseman muutoksia.

Asta Heickellin toimittamassa Naisten puheenvuoro -ohjelmassa Tyyni Tuulio muistelee, mitä äänioikeuslaki aikanaan merkitsi. Salme Setälä ja Katri Ritavuori kertovat naisasianaisista ja -liikkeestä.

Aini Lagus kuvailee naisen vaikeaa asemaa 1900-luvun alussa. Välillä kuullaan ote agitaattori Aura Kiiskisen muistelmista. Helmi Nylander muistelee marttakokousta Iisalmessa.

Kommentit
  • Uuden musiikin ilotulitusta jo kymmenen tuotantokauden verran – katso UMK:n finaaliesitykset kautta aikojen

    Elävän arkiston kooste UMK:sta vuosien varrelta.

    Uuden Musiikin Kilpailu (UMK) järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2012, jolloin se korvasi Yleisradion perinteisen Euroviisukarsinnan. UMK on tuonut kansan eteen esiintyjiä niin pystymetsästä kuin koko kansan tuntemista tähdistä. Vuonna 2021 UMK järjestetään kymmenennen kerran ja sen kunniaksi Elävä arkisto on koostanut tähän artikkeliin kaikki esitykset vuosien varrelta. Ota mukava asento ja laita korvat hörölle – tervetuloa uuden musiikin kuplaan!

  • Pieni suuri Heinola, karismaattinen Suomen läpikulkupiste

    Heinolan kaupungilla on tarinoita kerrottavanaan.

    Heinolan sijainti Suomen tieverkoston solmukohdassa johtaa monet kulkemaan tuon Päijät-Hämeessä sijaitsevan siltojen kaupungin poikki, mutta lyhyt silmäys harvemmin tutustuttaa ketään laajemmin paikkakunnan saloihin. Pienestä koostaan huolimatta Heinolan historia kätkee sisäänsä muutakin kuin vain kunnian ohikulkupaikkana, josta todistavat tähän kootut video- ja audiotaltioinnit.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto