Hyppää pääsisältöön

Nesteen supertankkeri saapui Sköldvikiin vastatuulessa

Kun Neste Oy:n komea "Tiiskeri"-alus saapui Suomeen toukokuussa 1970, tiedotustilaisuus kääntyi väittelyksi supertankkerien turvallisuudesta ja ympäristökatastrofien vaarasta. Taustalla olivat Itämeren öljyonnettomuudet.

Öljyä ja tavaroita rantakivikossa. Neuvostoliittolaisen Rafael-tankkerin öljyonnettomuuden jälkiä Porvoon saaristossa keväällä 1970.
Rafaelin öljytuhon jälkiä Porvoon saaristossa. Öljyä ja tavaroita rantakivikossa. Neuvostoliittolaisen Rafael-tankkerin öljyonnettomuuden jälkiä Porvoon saaristossa keväällä 1970. Kuva: Yle kuvanauha porvoon saaristo
Öljyvahingot olivat muuan 1970-luvun taitteen puhutuimmista ympäristöongelmista. Isoille tankkialuksille oli sattunut useita havereita niin Itämerellä kuin muuallakin.

Viimeksi oli neuvostoliittolainen "Rafael" ajanut karille Porvoon edustalla syksyllä 1969. Öljyä siivottiin saaristosta vielä seuraavana keväänä käsipelillä harjojen ja ämpärien kanssa. Saaristolaisten toivottiin itse hoitavan loppupuhdistuksen omatoimisesti ja palkatta.

Neste hankki 1970-luvun alussa kaksi omaa suurtankkeria. Vuonna 1969 rakennettua Tiiskeriä seurasi vuotta myöhemmin sisaralus Enskeri.

Tiiskerin saapumisen kunniaksi järjestetyssä tiedotustilaisuudessa Nesteen toimitusjohtaja Uolevi Raade (1912—1998) saa vastaansa Ylen toimittajan Jukka Pakkasen ja luonnonsuojelijoita edustavan maisteri Ollilan.

Toimittajia Neste Oy:n Tiiskeri-tankkeria koskevassa tiedotustilaisuudessa toukokuussa 1970. Oikealla toimittaja Jukka Pakkanen ja hänen vieressään luonnonsuojelijoiden edustaja maisteri Ollila.
Jukka Pakkanen (oik) ja maisteri Ollila (2. oik) Nesteen tiedotustilaisuudessa. Toimittajia Neste Oy:n Tiiskeri-tankkeria koskevassa tiedotustilaisuudessa toukokuussa 1970. Oikealla toimittaja Jukka Pakkanen ja hänen vieressään luonnonsuojelijoiden edustaja maisteri Ollila. Kuva: Yle kuvanauha jukka pakkanen
Ollilan pelkona on, että yksikin karilleajo muuttaisi Itämeren Kuolleeksi mereksi. Raadelta tiukataan, miksi Suomen pitää olla mukana "katastrofiiin menevässä kehityksessä".

Pakkanen ihmettelee, mikseivät Ylen toimittajat päässeet mukaan Tiiskerille. Myös laivaa ympäröivä poliisivartio ja yhtiön "oma järjestyskaarti" herättivät kummastusta,

Itsetietoinen Raade suhtautuu kysymyksiin ylimielisesti, pyörittelee silmiään, tiuskii ja korottaa ääntään. Hän epäilee kysyjien ymmärrystä aiheesta, syyttelee heitä ja eräässä vaiheessa nousee ylös poistuakseen paikalta.

"Emme ole tulleet tänne kuulusteluun", hän ärähtää vastapuolelle. Kun toiset ilmaisevat huolensa Itämeren haahkojen kohtalosta, Raade toteaa palvelevansa niiden sijasta suomalaisia ihmisiä.

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • Muotihuumeita, matematiikan vaikeutta ja Tallinnan yöelämän saatananpalvojia – Nuorten uutisissa kaikki aiheet olivat "in"

  Nuorten uutisia esitettiin televisiossa vuosina 1993–1997

  Vuosina 1993–1997 televisiossa esitetty nuorten uutis- ja ajankohtaisohjelma N.Y.T. NYT – Nuorten uutiset toi tv-vastaanottimiin nuorten ilmiöitä laidasta laitaan sekä käsitteli niitä omalla suorasukaisella tyylillään. Ohjelman ankkureina toimivat toimittajat Heli Koskela ja Jani Juntunen.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto