Hyppää pääsisältöön

Neuvostoliitosta höllä valtioliitto

Syyskuun 5. päivänä Neuvostoliiton kansankongressi hyväksyi siirtymäkauden johtojärjestelmän. Keskushallinnon valta karsittiin pois, ja tasavallat kasvattivat painoarvoaan. Kommunistisen puolueen toiminta oli kielletty noin viikkoa aiemmin.

Kansankongressi päätti presidentti Mihail Gorbatšovin johtaman valtioneuvoston perustamisesta. Hallituksen jäsenet olivat jäsenmaiden johtajia. Heistä keskeisin oli Venäjän federaation presidentti Boris Jeltsin.

Hallituksen keskeisimmät tehtävät olivat ulkopolitiikka sekä asevoimien ja turvallisuuspoliisi KGB:n johtajuus. Vanhoillinen kansanedustajien kongressi lakkautettiin.

Jäsenmaat valitsivat edustajat uuteen kaksikamariseen parlamenttiin. Venäjä sai valita 52 edustajaa ja muut jäsenmaat kukin 20.

Lähes kaikki Neuvostoliiton maat olivat tähän mennessä antaneet itsenäisyysjulistuksen. KGB:n asema ja puna-armeija olivat kuitenkin käytännössä vielä itsenäisyyden tiellä. Neuvostoliitto ei ollut vielä virallisesti tunnustanut mm. Baltian maita, mutta oli luvannut kunnioittaa maiden suvereniteettia.

Teksti: Paavo Rytsä

 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – näin diplomaatit itse kertovat vaiheistaan

  Brotherus ja Edelstam auttoivat tuhansia pakolaisia Chilestä

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto