Hyppää pääsisältöön

Normandian maihinnousu arkistonauhojen kertomana

Sotahistorian suurimpaan maihinnousuun kesäkuussa 1944 osallistui yli miljoona miestä, tuhansia aluksia ja toistakymmentätuhatta lentokonetta. Toimittaja Jorma Savinen käy läpi Normandian maihinnousua arkistonauhoja kuunnellen 50 vuotta myöhemmin.

Kesäkuun 6. päivänä 1944 liittoutuneiden joukot nousivat maihin Ranskassa. Historian suurin maihinnousu yllätti natsi-Saksan.

Toisen maailmansodan kulun kääntänyt maihinnousu oli tarkkaan harkittu operaatio. Tätä operaatio Overlordin avauspäivää kutsutaan D-dayksi, ja sitä juhlitaan Normandian maihinnousun vuosipäivänä. Jo hyökkäyksen alkuvaiheessa mukana oli 150 000 länsisotilasta.

Liittoutuneilla oli käytössään monikymmenkertainen ilmaherruus, ja alusta asti suurella laivatonnistolla täydennettävä miesvahvuus. Kesäkuun loppuun mennessä Ranskan rannikolle oli saatu yli 800 000 brittiläistä, yhdysvaltalaista ja kanadalaista sotilasta.

Saksa ei kyennyt torjumaan hyökkäystä, ja Hitlerkin luuli operaatiota vain hämäykseksi. Normandian myötä natsi-Saksa menetti tärkeän propaganda-aseensa, murtumattoman Atlantin vallin.

Operaatiossa kuoli yhteensä kymmeniä tuhansia ja haavoittui tai katosi satoja tuhansia sotilaita.

Liittoutuneille voittoisan maihinnousun seurauksena joukot lähestyivät Berliiniä kolmesta suunnasta: liittoutuneet lännestä ja etelästä sekä puna-armeija idästä.

Hitler ei halunnut antautua ylivoiman edessäkään, ja taistelut jatkuivat aina kevääseen 1945 asti.

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto