Hyppää pääsisältöön

Normandian maihinnousu arkistonauhojen kertomana

Yhdysvaltalaisia sotilaita rannalla Normandian maihinnousussa 1944.
Yhdysvaltalaisia sotilaita rannalla Normandian maihinnousussa 1944. Yhdysvaltalaisia sotilaita rannalla Normandian maihinnousussa 1944. Kuva: AP Graphics Bank Normandian maihinnousu,Normandia,1944,toinen maailmansota,Toinen maailmansota (Antony Beevor),sotilaat,liittoutuneet

Sotahistorian suurimpaan maihinnousuun kesäkuussa 1944 osallistui yli miljoona miestä, tuhansia aluksia ja toistakymmentätuhatta lentokonetta. Toimittaja Jorma Savinen käy läpi Normandian maihinnousua arkistonauhoja kuunnellen 50 vuotta myöhemmin.

Kesäkuun 6. päivänä 1944 liittoutuneiden joukot nousivat maihin Ranskassa. Historian suurin maihinnousu yllätti natsi-Saksan.

Toisen maailmansodan kulun kääntänyt maihinnousu oli tarkkaan harkittu operaatio. Tätä operaatio Overlordin avauspäivää kutsutaan D-dayksi, ja sitä juhlitaan Normandian maihinnousun vuosipäivänä. Jo hyökkäyksen alkuvaiheessa mukana oli 150 000 länsisotilasta.

Liittoutuneilla oli käytössään monikymmenkertainen ilmaherruus, ja alusta asti suurella laivatonnistolla täydennettävä miesvahvuus. Kesäkuun loppuun mennessä Ranskan rannikolle oli saatu yli 800 000 brittiläistä, yhdysvaltalaista ja kanadalaista sotilasta.

Saksa ei kyennyt torjumaan hyökkäystä, ja Hitlerkin luuli operaatiota vain hämäykseksi. Normandian myötä natsi-Saksa menetti tärkeän propaganda-aseensa, murtumattoman Atlantin vallin.

Operaatiossa kuoli yhteensä kymmeniä tuhansia ja haavoittui tai katosi satoja tuhansia sotilaita.

Liittoutuneille voittoisan maihinnousun seurauksena joukot lähestyivät Berliiniä kolmesta suunnasta: liittoutuneet lännestä ja etelästä sekä puna-armeija idästä.

Hitler ei halunnut antautua ylivoiman edessäkään, ja taistelut jatkuivat aina kevääseen 1945 asti.

Kommentit