Hyppää pääsisältöön

Nuorisosta tuli ongelma, kun se alkoi kokoontua kaduilla 1950-luvulla

Nuoria seisomassa kadulla
Nuoria seisomassa kadulla Kuva: yle kuvanauha nuorisokulttuuri

Nuorisosta tuli 1950-luvulla myös ongelma. Niin maaseudulla kuin kaupungissa keskeiseksi harrastukseksi nousi maastojuoksun sijasta kaduilla käveleminen. Radio-ohjelmassa Nuoriso kadulla pohditaan muun muassa nuorten motiiveja maleksia kaduilla.

"Pääkaupungissa ovat erityisesti rautatieaseman ja ylioppilastalon lähialueet muodostuneet nuorison ylikansoittamiksi",toteaa Jouni Mykkänen ohjelmassaan. "Näillä paikoilla viihtyvien tupakoivien nuorukaisten ja neitosten teennäisen pinnan alta paljastuu usein tyhjyyttään vaikerova ihminen. Heräävä sukupuolten välinen kanssakäyminen saa usein heidän keskuudessa vääristyneitä muotoja."

Toimittajan keskustelua asemalla vetelehtevien nuorten kanssa hankaloitti poliisi, joka hajotti ripeästi pienetkin paikalleen pysähtyvät ryhmät. Lättähattujen ohella ohjelmassa puhuvat mm. komisario Olof Rosenberg, nuorisopastori Yrjö Tengvall, arkkitehti Heikki Castren ja nuorisovalvoja Kauko Lanki.