Hyppää pääsisältöön

"Nuorison top-tähti" Donovan juhannusta juhlistamassa

Folklaulaja Donovan koivunvarpujen keskellä Ohimennen-ohjelmassa 1966.
Folklaulaja Donovan koivunvarpujen keskellä Ohimennen-ohjelmassa 1966. Kuva: Antero Tenhunen/Yle Donovan,Ohimennen,koivu,1966

Skottitrubaduuri Donovan Leitch oli Britannian vastine Bob Dylanille. Folkmusiikin suosion myötä pinnalle noussut artisti tuotiin vuonna 1966 Suomeen juhannuksen viihdetähdeksi.

Radion uutistoimittaja Pekka Peltola oli seuraamassa Donovanin maahantuloa Helsingin Eteläsataman Olympialaiturilla. "Nuorison top-tähti" joutui lentolakon johdosta matkustamaan laivalla, joten paikalle oli osannut saapua vain pieni joukko ihailijoita.

Donovanilla on kauheen kauniit sanat, Bob Dylanillahan on hirveen raakoja.― Suomalainen fani radiohaastattelussa

Donovanin suurin folkhitti oli kanadalaisen Buffy Sainte-Marien kirjoittama sodanvastainen Universal Soldier. Protestilaulajan tiedettiin jopa osallistuneen mielenosoituksiin ja istumalakkoihin. Kadulla istuminen johti kuitenkin rettelöihin virkavallan kanssa, mikä oli Donovanista huono asia.

Peltola kuvailee myös varsin tarkasti vierailijan vaatetusta. Tähti on pukeutunut "kuin joulukuusi", mutta toimittaja arvelee tämän kuuluvan ammattiin.

Lehti-ilmoitus Donovanin esiintymisestä Espoon Otaniemessä 1966.
Donovan konsertoi Espoon Otaniemessä mm. Mauno Kuusiston kanssa. Lehti-ilmoitus Donovanin esiintymisestä Espoon Otaniemessä 1966. Kuva: Osmo Asikaisen kokoelma Donovan,lehti-ilmoitukset,1966

Parin konsertin lisäksi Donovan esiintyi myös musiikkiohjelmassa Ohimennen. Juontaja Markku Veijalainen kertoo esittelyspiikissään hänen romanttisen hohdokkaista vaellusvuosistaan ja läpimurrostaan Newportin folkfestivaalissa. Catch the Wind -kappaleesta hän sai Veijalaisen mukaan kutsumanimen "Tuulen lapsi".

Vaikka Donovan oli aiemmin protestoinut sotaa ja "useita muita maailman vääryyksiä vastaan", tätä nykyä hän halusi pikemminkin tuoda julki maailman kauneutta, Veijalainen selostaa. Vuonna 1966 Donovan olikin jo siirtymässä psykedeelisen folkrockin suuntaan. Uraauurtava albumi Sunshine Superman oli levytetty jo ennen Suomen vierailua.

Juontaja Markku Veijalainen, ohjaaja Jarmo Porola ja folklaulaja Donovan Ohimennen-ohjelman nauhoituksessa saunan edustalla.
Markku Veijalainen, Jarmo Porola ja Donovan saunan edustalla Ohimennen-nauhoituksessa. Juontaja Markku Veijalainen, ohjaaja Jarmo Porola ja folklaulaja Donovan Ohimennen-ohjelman nauhoituksessa saunan edustalla. Kuva: Antero Tenhunen/Yle Ohimennen,Donovan,Markku Veijalainen,Jarmo Porola,1966