Hyppää pääsisältöön

Nuorisorikollisuus 1960-luvulla

1960-luvun loppupuolella esitetyissä ohjelmissa Rikollisia nuoria 1 ja 2 kerrotaan ajalle tyypilliseen viralliseen ja valistavaan tapaan nuorista rikoksen tekijöistä. Nuoret pääsevät itsekin kertomaan omat näkemyksensä rikoksen tielle ajautumisesta.

Ensimmäisessä osassa, vuodelta 1966, näytetään kuinka nuori voi ajautua rikoksen tielle. Nuorisorikollisuuteen liitetään usein jengit. Tässäkin ohjelmassa kuvataan Helsingin aseman nujakoivia nuoria.

Seuraava osa ilmestyi vuotta myöhemmin, 1967, ja siinä käsiteltiin rikosten ennaltaehkäisyä. Pohdittiin kuinka nuoret onnistuttaisiin pitämään yhteiskuntakelpoisina kansalaisina. Huolestuttavina ilmiöinä nähtiin nuorten esikuvat, kuten Beatles, ja mainosten antama kuva "ylikiihoittuneesta seksuaalimaailmastamme."

Rikosten määrä kasvoi dramaattisesti 1960-luvulla. Etenkin nuorisorikollisuus nosti päätään. Poliisin mukaan tarkoitus oli panostaa etenkin ennaltaehkäisevään työhön. Nuori lainrikkoja nähtiin usein turvattomana ja heikkona yksilönä. Tästä huolimatta 1960-luvulla väläyteltiin myös kovempia tuomioita.

Teksti: Paavo Rytsä ja Mira Sharma

Kommentit