Hyppää pääsisältöön

Nyrkkeilyvoitto Itävallasta 1951

Suomi voitti Itävallan 6-4 maaottelussa, joka käytiin 7. marraskuuta 1951. Maajoukkue maksoi kalavelat edellisen vuoden häviöstä.

Mukana oli useita 1950-luvun suomalaisnyrkkeilyn merkkinimiä, kuten Risto Luukkonen, Pentti Hämäläinen, Harry Siljander ja Ilkka Koski.

Ottelunsa voittivat Luukkonen (51 kg), Hämäläinen (54 kg), Kalevi Alanne (60 kg), Ivar Malmikoski (67 kg), Siljander (81 kg) ja Koski (91 kg).

Risto Luukkoselle kyseessä oli ensimmäinen maaottelu.

Tietolaatikko

Risto Luukkonen saavutti vuonna 1957 51-kiloisten Pohjoismaiden mestaruuden

Ammattilaisten Euroopan mestariksi hän otteli kärpässarjassa vuonna 1959 ja kääpiösarjassa vuonna 1963

Siviilissa lihakauppiaana toiminut Harry Siljander (s. 1922) nyrkkeili Helsingin olympiakisoissa pronssia raskaassa keskisarjassa

 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – diplomaatit auttoivat tuhansia pakolaisia

  Brotherus ja Edelstam kertovat vaiheistaan Chilessä.

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto