Hyppää pääsisältöön

Okko Kamun johtama Vuohenki luohti yhdisti joikuaineksia taidemusiikkiin

Okko Kamu johti vuonna 2002 Nils-Aslak Valkeapään runoihin perustuvan Vuohengin laulun Radion Sinfoniaorkesterille. Kamu aloitti RSO:n ylikapellimestarina vain 25-vuotiaana.

Tapio Tuomelan säveltämä Vuohenki luohti (Vuohengin laulu) (2001) perustuu Nils-Aslak Valkeapään teokseen Aurinko, isäseni. Runot kertovat saamelaisten kulttuurista ja heidän elämästään, jota leimaa vahva side luontoon. Sävellyksen lauluosuuksissa on käytetty myös joikuperinteen aineksia. Lajissaan se ei kuitenkaan ollut ensimmäinen, vaan samaa oli tehnyt mm. Armas Launis jo 1900-luvun alkupuolella.

Vuoheki luohti on Yleisradion ja Kajaanin kaupungin tilaustyö, ja sen ensiesitys kuultiin Kajaanin 350-vuotisjuhlassa 2001. Solistina oli mezzosopraano Lilli Paasikivi, joka laulaa myös oheisessa esityksessä Temppeliaukion kirkossa vuonna 2002.

Sensaatiovoittajasta RSO:n nuori tähti

Okko Kamu (s. 1946 Helsingissä) opiskeli viulunsoittoa Sibelius-Akatemiassa, mutta on kapellimestarina lähinnä itseoppinut.

Syksyllä 1969 sensaatiomainen Herbert von Karajan -kapellimestarikilpailun voitto avasi Kamulle tien muun muassa Tukholman kuninkaallisen oopperan vierailevaksi kapellimestariksi. RSO:n kapellimestariksi Kamu kiinnitettiin 1970.

RSO:n ylikapellimestariksi Kamu nousi Paavo Berglundin kauden jälkeen 1971. Kamun Karajan-kilpailussa saamasta kansainvälisestä huomiosta oli orkesterille hyötyä: se pääsi levyttämään Sibeliuksen teoksia Kamun kanssa kuuluisalle Deutsche Grammophon Gesellschaft -levymerkille. Laajaa huomiota saaneet levytykset keräsivät kansainväliseltä lehdistöltä kiitoksia.

RSO:n kautensa päätyttyä 1977 Kamu on toiminut esimerkiksi Oslon filharmonisen orkesterin, Helsingin kaupunginorkesterin sekä Singaporen sinfoniaorkesterin ja Suomen kansallisoopperan ylikapellimestarina. Tämän lisäksi hän on vieraillut useiden ulkomaisten orkesterien kapellimestarina.

Viulistina Kamu on soittanut muun muassa Suhonen- ja Finlandia-kvarteteissa, Helsingin kaupunginorkesterissa sekä Suomen Kansallisoopperan orkesterissa, jossa hän toimi myös konserttimestarina.

Tietolaatikko

Okko Kamu s. 1946
1969 Herbert von Karajan -kapellimestarikilpailun voitto Berliinissä
1970–1971 RSO:n kapellimestarina
1971–1977 RSO:n ylikapellimestarina
1994 Ruotsin kuninkaallisen musiikkiakatemian jäseneksi