Hyppää pääsisältöön

Olavi Paavolainen

Kirjailija Olavi Paavolainen oli 1920-luvun Tulenkantajat-ryhmän tärkeimpiä henkisiä johtajia.

Tietolaatikko

Olavi Paavolaisen tuotanto:
Nykyaikaa etsimässä: esseitä ja pakinoita. Otava, 1929.
Keulakuvat: runoja. Otava, 1932.
Kolmannen valtakunnan vieraana: rapsodia. Gummerus, 1936.
Lähtö ja loitsu: kirja suuresta levottomuudesta. Gummerus, 1937.
Risti ja hakaristi: uutta maailmankuvaa kohti. Gummerus, 1938.
Synkkä yksinpuhelu 1-2: päiväkirjan lehtiä vuosilta 1941-1944. WSOY, 1946.

Elävän arkiston kirjailijahaastattelujen ja -esittelyjen teosluettelot:
Sari Jovero
Johanna Mälkki
Jussi Pylväs

Olavi Paavolaisen (1903–1964) esseekokoelma Nykyaikaa etsimässä tutustutti suomalaiset Euroopan radikaaleihin taidesuuntauksiin ja koneromantiikkaan.

1930-luvun matkakirjat heijastivat tekijän ristiriitaista suhdetta Hitlerin Saksaa.

Sodan jälkeen ilmestyneen, kansalliskiihkoa kritisoineen »Synkän yksinpuhelun» kylmäkiskoinen vastaanotto vaiensi Paavolaisen.

Olavi Paavolainen johti radioteatteria vuosina 1947-1964. 1960-luvun alussa nuori sivistyneistö löysi hänet uudestaan, ja Eino Leinon seuran palkinnosta alkoi suoranainen Paavolais-renessanssi.

Paavolaisesta kertovat runoilijatoveri Ilmari Pimiä, näyttelijä Emma Väänänen, radioteatterin työntekijät Eeva West ja Alpo Routasuo sekä kriitikot Lauri Viljanen, Kai Laitinen ja Jouko Tyyri.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto