Hyppää pääsisältöön

Olof Palme kahteen otteeseen Ruotsin pääministerinä

Olof Palme toimi Ruotsin pääministerinä kaksi kertaa: 1969-1976 sekä 1982-1986. Ruotsin suurimman puolueen sosiaalidemokraattien puheenjohtajana hän toimi vuodesta 1969 aina kuolemaansa saakka.

Politiikassaan Palme uskoi vahvaan yhteiskuntaan. Palmen ensimmäisellä pääministerikaudella muokattiin uusiksi etenkin työnantajia koskevia lakeja.

Työntekijäpuolen asemaa parantaneita lakeja purettiin osin Palmen ensimmäisen hallituksen jälkeisen porvarihallituksen aikana.

Palmen toisella pääministerikaudella poliittinen tilanne oli vaikea.

Sosiaalidemokraattinen puolue ei ollut yksimielinen ydinvoimasta, ja vahva ay-liike sai oikeiston varoittamaan yhteiskunnan muuttamisesta sosialistiseksi.

Pääministerikausiensa välillä Palme toimi YK:n rauhanneuvottelijana Irakin ja Iranin välillä. Sopua ei syntynyt, mutta tehtävää pidettiinkin mahdottomana.

Palme johti myös nimeään kantavaa kansainvälistä komissiota, joka tähtäsi aseidenriisuntaan. Hän ajoi ponnekkaasti myös ydinaseetonta Pohjolaa. Vuonna 1968 Palme osallistui Neuvostoliiton suurlähettilään kanssa Vietnamin sodan vastaiseen mielenosoitukseen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto