Hyppää pääsisältöön

Osasto 10 - paluu

Vuonna 1982 Mirja Pyyykkö teki seurantaraportin suomalaisia koskettaneesta Osasto 10 -ohjelmastaan. Osastolla ei ollut ohjelman tekoaikaan yhtään lasten syöpälääkäriä.

Osasto 10 on Helsingin Lastenklinikan syöpäsairaiden lasten osasto. Raportti käynnisti valtavan kansalaisliikkeen syöpälasten hyväksi.

Seurantaraportissa kuullaan kuinka syöpälasten hoitotilanne on parantunut kansalaisliikkeen ansiosta. Osasto 10 on saanut mm. oman syöpälääkärin. Toisaalta päättäjät pallottelevat edelleenkin syöpälasten hoitoa.

Ohjelmassa tavataan myös Osasto 10 raportista tutut lapset. Heidän hoitomahdollisuutensa ovat nyt valoisammat. Tosin myös surullisia uutisia syövän uusiutumisesta kuullaan.

Teksti: Seija Aunila

Lue lisää:

Lapsi tutkittavana syöpäosastolla, osasto 10 (1982)

Lastenklinikka osasto 10

Osasto 10 on yksi niitä tv-ohjelmia, joka on todella pysäyttänyt suomalaiset televisionkatsojat. Raportti käynnisti kansalaiskeräyksen, jossa vuoden kuluessa koottiin neljä miljoonaa markkaa. Varoilla parannettiin merkittävästi syöpäsairaiden lasten oloja.

Lue lisää:

Osasto kympin lapset vuonna 2012

Silminnäkijä palasi samalle lasten syöpäosastolle, josta Mirja Pyykkö teki suomalaisia järkyttäneen raportin 30 vuotta aiemmin. Millaista on osasto 10:n pienten potilaiden, heidän perheidensä ja hoitohenkilökunnan arki nyt?

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto