Hyppää pääsisältöön

Osmo Soininvaara arvioi Mathias Rustin lentoa Moskovaan

Vihreiden kansanedustaja Osmo Soininvaara pohtii, minkälaista virkamiesvallan vastustamista Mathias Rustin lento 1987 Moskovaan oli. Pyykkö on haastatellut Rustia tähän ohjelmaan.

Mathias Rust on saksalainen lentoharrastaja, joka lensi pienkoneella Moskovan Punaiselle torille 28.5.1987. Hän sanoi tekonsa syyksi halunsa keskustella Neuvostoliiton presidentti Mihail Gorbatšovin kanssa. Rust sai lennostaan neljän vuoden työleirituomion.

Soininvaara ei pidä Rustin lentoa varsinaisena aktivismina, vaikka teko osoittikin Neuvostoliiton haavoittuvuuden. Soininvaaran mukaan ilmatilan valvonnasta vastaavat neuvostoviranomaiset olivat vapaapäivän juhlinnan takia kykenemättömiä valvomaan ilmatilaansa.

Miksi juuri? -sarjassa Pyykkö käsittelee ajankohtaisia tapahtumia studiovieraansa kanssa.

19-vuotias länsisaksalainen Mathias Rust lensi Suomesta pienkoneella Moskovan Punaiselle torille. Suuri kysymys oli, miten se oli mahdollista. Rustin lentoa on pidetty neuvostohallinnon rappion osoituksena. Näin räikeä ilmatilan rikkominen ei pitänyt olla mahdollista. Tapahtuma johtikin Neuvostoliiton puolustusministerin Sergei Sokholovin eroon. Rustin lento huvitti yleisesti maailmalla, mutta hänelle annettiin myös työleirituomio. Nuorukaisen ei kuitenkaan tarvinnut istua tuomiotaan loppuun, vaan hänet vapautettiin ja karkotettiin Neuvostoliitosta.

Lue lisää:

Uutinen Mathias Rustin lennosta Moskovaan

Mathias Rustin lento lähti Helsingistä

Helsingin Malmin lentokentältä lähtenyt pienkone katosi tutkasta Sipoon saaristossa toukokuun 28. päivänä 1987. Seuraavana päivänä kävi ilmi, että kyseinen kone oli lentänyt Moskovan Punaiselle torille.

Lue lisää:

Kari Toivonen juontaa uutisen Mathias Rustista (1987).

Mathias Rust tuomittiin työleirille

Mathias Rust tuomittiin neljän vuoden työleirirangaistukseen. Hän tunnusti syyllistyneensä syytteessä esiintyneisiin kohtiin.

Lue lisää:

Kari Nihti juontaa uutisen Mathias Rustista (1987).

Mathias Rustin karkotus ja paluu Saksaan

Vuoden kuluttua tuomiostaan Mathias Rust vapautettiin ja karkotettiin Neuvostoliitosta.

Kommentit