Hyppää pääsisältöön

Pääministeri Pekkalan puhe rauhansopimuksesta

Kun rauhansopimus oli vihdoin ratifioitu myös Moskovassa, rauhansopimusta koskevat asiakirjat tallennettiin Moskovan Kremliin. Pääministeri Mauno Pekkala piti tapauksen kunniaksi radiopuheen 15.9.1947.

Pariisissa Suomen valtuuskuntaa johtanut pääministeri totesi, että Suomi voisi vetää nyt ”mustan viivan onnettomiin tuloksiin johtaneen politiikan ylle”.

Pekkala korosti, ettei rauhansopimusta saa unohtaa. ”Se on talletettava ikuisesti mieliimme. Surullinen ja vaikea ajanjakso on nyt päättynyt.”

”Maa on pienentynyt, mutta tilaa ja mahdollisuuksia on edelleen riittävästi.”

”On pyrittävä yhteistyöhön naapurien, erikoisesti Neuvostoliiton, kanssa. Suomi ei tahdo häiritä kenenkään rauhaa”, Pekkala korosti.

Audiot koonnut Jukka Lindfors, teksti Reijo Perälä

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto