Hyppää pääsisältöön

Paavo Heinisen sinfonia nro 5

Kuvassa säveltäjä Paavo Heininen.
Kuvassa säveltäjä Paavo Heininen. Kuva: Saara Vuorjoki Paavo Heininen,Radion sinfoniaorkesteri,kantaesitys

RSO kantaesitti miltei 50 vuoden aikana lukuisia Paavo Heinisen teoksia. Ylikapellimestari Sakari Oramon kauden avajaiskonsertissa syksyllä 2003 sai kantaesityksensä säveltäjän 5. sinfonia.

RSO:n useista Paavo Heinisen (1938–2022) teosten kantaesityksistä ensimmäinen oli jousiorkesterikonserton esitys keväällä 1960. Tuolloin orkesteria johti Nils-Eric Fougstedt. Sittemmin RSO on kantaesittänyt säveltäjältä niin laajamuotoisia orkesteriteoksia kuin konserttojakin.

Viidennestä sinfoniastaan ja sen paikasta sävellystuotannossaan Heininen kertoi seuraavasti: ”Käsillä oleva teos on Adagion ja Dian sisarteos. Edellisten numeroitujen sinfonioideni sarjasta sen lähin sukulainen on jossakin olemuksen juurien tasolla 4. sinfonia. Vielä laajemmin katsottuna sinfoniat, Adagio ja Dia muodostavat sarjan, jossa laaja muoto on (toinen, ei ainoa) pääongelma, jolle jokainen teos esittää erilaisen ratkaisun.”

”Sointimateriaaliltaan 5. sinfonia on sukua parin vuoden takaiselle viulukonsertolle, ja sekä instrumentoinnin että intervallimaailman osalta sen sukulainen on myös kamariorkesteriteos Murasaki. Muodon kannalta tiivis askelsarja viulukonserton kahdesta osasta 5. sinfonian yksiosaisuuteen on sekin ilmeinen.”

”Teoksen muotoprofiili on suoraviivaisempi kuin minkään muun soitinteokseni, luulen. Vaikka tematiikka ei ole muodon perusta, on musiikki silti temaattis-melodista. Teksturaaliseen yksinkertaisuuteen kietoutuu detaljien köynnöksistö: kuin Webernin Jone-tekstien (varmaan nykylukijalle uskalletut ja etäiset) lyyriset ajatusdetaljit.”

”Koska en keksinyt käsillä olevalle teokselle sopivaa tiivistä nimeä, käytän siitä sanaa sinfonia. Se on yksiosainen, tauoton kokonaisuus. Partituurin alussa on otsikkojen ja väliotsikkojen sarja, joka tarjoaa erään ensiopastuksen ajan hahmottamiselle.”

Paavo Heininen: Sinfonia nro 5 op 80 In one movement, kantaesitys (YLE:n tilaus, 2003)
1: Janne (Tense)
1.1 Grave
1.2 Andante placido
1.3 Appassionato
1.4 Andantino fluente
1.5 Allegro vigoroso
1.6 Allegretto lusinghando, corrente
1.7 Vivace capriccioso
1.8 Presto legierissimo
2: Tumma (Hues)
Largo
3: Tänne (Dense)
3.1 Allegro affetuoso (Contrapunctus)
3.2 Textures (Quasi Passacaglia)
3.3 Coda: Con fuoco
RSO, joht. Sakari Oramo
Nauhoitettu Finlandia-talossa Helsingissä 10.9.2003.

RSO kantaesitti 13 Heinisen teosta

Ensimmäinen RSO:n kantaesittämä Paavo Heinisen teos oli konsertto jousiorkesterille (1960). RSO on kantaesittänyt 13 Heinisen teosta, mm. sinfoniat nro 1 (uud. versio 1964) ja 3 (uud. versio 1978) sekä YLE:n tilausteokset Attitude (1980), sellokonsertto (1985), Two Essays (1994–96), viulukonsertto (1999) ja pianokonsertto (2006).

Keskustele