Hyppää pääsisältöön

Paavo Nurmi arkioloissa

Maailman kuuluisin suomalainen esittäytyy amerikkalaiselle televisioyleisölle pienyrittäjänä, kesämökkiläisenä ja kovana saunamiehenä.

"Helsingissä, Suomen pääkaupungin keskustassa on liike, jolla on kuuluisa nimi. Mies, joka 15 vuoden ajan lähes yksinvvaltaisesti hallitsi maailman juokusratoja ja murskasi maailmanennätyksiä enemmän kuin kukaan ennen häntä tai hänen jälkeensä. Mies, jonka nimi on ollut on on yhä tunnettu kautta koko maailman. Paavo Nurmi." Näillä sanoilla alkaa amerikkalaiselle televisiolle tehty henkilökuva Paavo Nurmesta, juoksijoiden kuninkaasta.

Paavo Nurmi nähdään elokuvassa liikkeensä edustalla, jossa hän nousee autonkotteroonsa ja huristelee kaupungin ulkopuolelle "pieneen, somaan bungaloviinsa".

Filmillä nähdään, kuinka viisikymppisen Nurmen askel on lenkillä yhä lennokas. Lenkin jälkeen on tietysti saunan vuoro, jossa Nurmi käy suomalaiseen tapaan lähes joka päivä. Päätteeksi virkistävä pulahdus veteen.

Nurmi oli ensimmäinen suomalainen, josta tehtiin "henkilökohtainen selostus" televisiota varten.