Hyppää pääsisältöön

Paavo Talvelan sotamuistelmat

Kenraali Paavo Talvelan 1970-luvulla ilmestyneistä muistelmista odotettiin sensaatiota. Jatkosodassa Talvela komensi 6. armeijakuntaa ja toimi Laatokan Karjalan joukkojen komentajana. Oheisessa ohjelmassa käydään läpi Talvelan toimintaa sotien aikana.

Kenraali Paavo Talvela (1897–1973) sai jääkärikoulutuksen Saksassa, taisteli kansalaissodassa pataljoonankomentajana ja osallistui Aunuksen retkeen. Sotien välisenä aikana Talvela toimi liikealalla ja politiikassa ja kuului Mannerheimin lähipiiriin.

Talvisodassa hän johti mm. Tolvajärven suunnan voitokkaita taisteluita. Välirauhan aikana hän työskenteli aktiivisesti Suomen Saksan-suhteiden vahvistamiseksi ja johti oikeiston ja sosialidemokraattien yhteisfoorumiksi perustettua Suomen Aseveljien Liittoa.

Jatkosodassa Talvela komensi 6. armeijakuntaa. Hänen ”Sotilaan elämä” -muistelmateoksensa ensimmäinen osa ilmestyi vuonna 1976.

Professorit Mauno Jokipii ja Osmo Apunen pohtivat muun muassa, kuinka aloitteellista oli Suomen yhteydenpito Saksaan, mikä oli sotakabinetin suhde parlamentarismiin, tiedettiinkö Suomessa operaatio Barbarossan aloituspäivä ja miksei Mannerheim hyökännyt Leningradiin.

Ohjelma kuullaan lyhennettynä. Audiot koonnut Jukka Lindfors.