Hyppää pääsisältöön

Paavo Talvelan sotamuistelmat

Kenraali Paavo Talvelan 1970-luvulla ilmestyneistä muistelmista odotettiin sensaatiota. Jatkosodassa Talvela komensi 6. armeijakuntaa ja toimi Laatokan Karjalan joukkojen komentajana. Oheisessa ohjelmassa käydään läpi Talvelan toimintaa sotien aikana.

Kenraali Paavo Talvela (1897–1973) sai jääkärikoulutuksen Saksassa, taisteli kansalaissodassa pataljoonankomentajana ja osallistui Aunuksen retkeen. Sotien välisenä aikana Talvela toimi liikealalla ja politiikassa ja kuului Mannerheimin lähipiiriin.

Talvisodassa hän johti mm. Tolvajärven suunnan voitokkaita taisteluita. Välirauhan aikana hän työskenteli aktiivisesti Suomen Saksan-suhteiden vahvistamiseksi ja johti oikeiston ja sosialidemokraattien yhteisfoorumiksi perustettua Suomen Aseveljien Liittoa.

Jatkosodassa Talvela komensi 6. armeijakuntaa. Hänen ”Sotilaan elämä” -muistelmateoksensa ensimmäinen osa ilmestyi vuonna 1976.

Professorit Mauno Jokipii ja Osmo Apunen pohtivat muun muassa, kuinka aloitteellista oli Suomen yhteydenpito Saksaan, mikä oli sotakabinetin suhde parlamentarismiin, tiedettiinkö Suomessa operaatio Barbarossan aloituspäivä ja miksei Mannerheim hyökännyt Leningradiin.

Ohjelma kuullaan lyhennettynä. Audiot koonnut Jukka Lindfors.

  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto