Hyppää pääsisältöön

Painikultaa Melbournen molskeilta

Kaksinkertainen painin MM-hopeamies Kyösti Lehtonen saavutti Melbournen olympiakisoissa kultaa 67-kiloisten sarjassa.

Tietolaatikko

Kyösti Lehtonen syntyi Jämsässä 13.3.1931 ja kuoli Helsingissä 15.11.1987.

Pekka Tiilikainen selostaa Kyösti Lehtosen toiseksi viimeistä ottelua Turkin Riza Dogania vastaan. Tässä ottelussa Lehtonen varmisti hopeamitalin Suomelle.

Kulta ratkesi myöhemmässä ottelussa Unkarin Gyula Tóthia vastaan.

Artikkelin videossa Lehtonen kampittaa vastustajansa amerikkalaisen vapaapainin näytösottelussa vuonna 1968.

Suomen painimenestys oli Melbournessa muutenkin hyvä. Rauno Mäkinen voitti kreikkalais-roomalaisessa painissa sarjan 62 kg.

Mäkisen ottelussa Neuvostoliiton Roman Dzneladzea vastaan vastustajalta repesivät trikoot. Erkki Penttilä ja Taisto Kangasniemi ottivat vapaapainissa pronssia.

Teksti: Jukka Lindfors - Petra Himberg

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto