Hyppää pääsisältöön

Painikultaa Melbournen molskeilta

Kaksinkertainen painin MM-hopeamies Kyösti Lehtonen saavutti Melbournen olympiakisoissa kultaa 67-kiloisten sarjassa.

Tietolaatikko

Kyösti Lehtonen syntyi Jämsässä 13.3.1931 ja kuoli Helsingissä 15.11.1987.

Pekka Tiilikainen selostaa Kyösti Lehtosen toiseksi viimeistä ottelua Turkin Riza Dogania vastaan. Tässä ottelussa Lehtonen varmisti hopeamitalin Suomelle.

Kulta ratkesi myöhemmässä ottelussa Unkarin Gyula Tóthia vastaan.

Artikkelin videossa Lehtonen kampittaa vastustajansa amerikkalaisen vapaapainin näytösottelussa vuonna 1968.

Suomen painimenestys oli Melbournessa muutenkin hyvä. Rauno Mäkinen voitti kreikkalais-roomalaisessa painissa sarjan 62 kg.

Mäkisen ottelussa Neuvostoliiton Roman Dzneladzea vastaan vastustajalta repesivät trikoot. Erkki Penttilä ja Taisto Kangasniemi ottivat vapaapainissa pronssia.

Teksti: Jukka Lindfors - Petra Himberg

 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – diplomaatit auttoivat tuhansia pakolaisia

  Brotherus ja Edelstam kertovat vaiheistaan Chilessä.

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto