Hyppää pääsisältöön

Päivä Tallinnassa

Vierailu naapurimaassa ennen Suomen ja Viron välisen matkustajalaivaliikenteen uudelleen käynnistymistä vuonna 1965.

Laivaliikenne oli ollut pysähdyksissä Viron miehityksestä alkaen 1940. Liikenne käynnistyi uudelleen heinäkuussa 1965.

Matkakuvaus alkaa Tallinnan vanhastakaupungista, Toompean mäeltä. Esitellyiksi tulevat muun muassa varhaiskeskiaikaisen linnan puolustustorni Pikk Hermann ja 1200-luvun goottilainen tuomiokirkko Tiimkirik.

Ohjelmassa haastatellaan monia tallinnalaisia, muun muassa kaupunginjohtaja Johannes Unduskia, arkkitehti Voldemar Helgia sekä ooppera- ja viihdelaulaja Georg Otsia.

Ohjelman ensilähetys oli kesäkuussa 1965.

Tietolaatikko

1960-luvun lopulla Suomen ja Viron välillä matkusti vuosittain 20 000 henkeä.
Merireitin avaaminen oli tärkeä taitekohta Viron matkailulle.
Vuonna 2005 suomalaiset tekivät Viroon lähes 740 000 vapaa-ajanmatkaa.
Tallinnan vanhakaupunki valittiin Unescon maailmanperintökohteisiin 1997.

Kommentit
 • Unelmien maa rakennettiin Norjaan öljyrahalla, ihmishengillä ja ympäristötuhoilla

  Norjan vaiheikas öljyhistoria synnytti menestyssarjan.

  Pohjanmerellä 1969 tehty ennätyssuuri öljylöytö käynnisti muutoksen, joka teki pienestä kalastajavaltiosta johtavan öljymaan. Uusi teollisuus ajoi Norjan yhteiskunnalliseen murrokseen, jota menestyssarja Unelmien maa (Lykkeland) kuvaa. Katastrofaalinen öljyvuoto ja yli sata ihmishenkeä vaatinut porauslautan kaatuminen muistuttivat norjalaisia, että öljyseikkailu ei ole pelkkää rahantuloa.

 • Hiihtokoulussa vedettiin sukset jalkaan ysäritunnelmissa

  Pikku Kakkosen hiihtokoulu opetti hiihdon saloihin.

  "Suk-suk-suk-sukset ja sau-sau-sau-sauvat" mukaan ja ladulle! Ysärimuotia ja -fiilistä tarjoileva Hiihtokoulu opetti lama-ajan lapsille hiihtämisen perusteita. Hiihtokoulu esitettiin Pikku Kakkosessa ensimmäistä kertaa vuonna 1996 ja sen oppeja voi katsoa nyt pysyvästi Areenasta.

 • ”Nyt sattu muuten Juhaa leukaan” – Kummelin Koistisen kootut kikkailut

  Legendaarinen ja hyväleukainen hätähousu vauhdissa.

  Juha Koistinen jos kuka on syntynyt muurahaisia housuissaan. Mies käyttää käytännössä kaiken vapaa-aikansakin holtittomaan kikkailuun ja heilumiseen. Maskuliinisella leukaluustolla varustettu veikkonen pitää kuitenkin koheltamisellaan työpaikkansa ilmapiirin keveänä. Timo Kahilaisen esittämän Koistisen kikkoja nähtiin Kummelissa vuosina 1993 sekä 1994.

 • Formulaliukua ja rokkia – Luisteluleikit Laura Lepistön, Valtter Virtasen ja muiden taitoluistelutähtien opastuksella

  Taitoluistelijat opettavat lapsille luistelua ja leikkejä.

  Miten sopii yhteen pingviinikävely ja luistelu? Taitoluistelijatähdet opettavat lapsille luistelua ja hauskoja leikkejä Pikku Kakkosen ja Suomen Taitoluisteluliiton ohjelmasarjassa vuodelta 2008. Luistimilla voi kokeilla vaikka formulaliukua, kisarokkia, merikotkahyppyjä tai rallijarrutusta. Luisteluoppaina ovat mm. Kiira Korpi, Laura Lepistö, Susanna Pöykiö ja Valtter Virtanen. Katsomisen jälkeen näitä temppuja voi lähteä jäälle testaamaan!

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto