Hyppää pääsisältöön

Päivänsäde

Ohjelmassa esitellään Mannerheimin lastensuojeluliiton toimintaa eri puolilla Suomea.

Kamera kiertää Savon Lastenlinnassa Kuopiossa, Kivirannan Lastenkodissa Ala-Torniossa, Ukonniemen hoitolaitoksessa ja Helsingin Lastenlinnassa.

Mannerheimin Lastensuojeluliitto perustettiin vuonna 1920 kenraali Carl Gustaf Mannerheimin aloitteesta. Sen tarkoituksena oli, "että jok`ainoa Suomen lapsi äidin kohdusta lähtien ja kautta koko kasvinaikansa saa oikeutetun osansa siitä hellyydestä ja huolenpidosta, joka yksinään voi laskea pohjan nuorten kehitykselle hyviksi ja hyödyllisiksi kansalaisiksi". Liiton ansiosta ovat mm. lasten- ja nuorten neuvolat.

Ohjelman nimi: Päivänsäde tulee Mannerheimin Lastensuojeluliiton toimintaa rahoittavista Päivänsäde tulitikuista. Nykyisin liiton toimintaa tulee mm. Raha-automaattiyhdistys.

Teksti: Seija Aunila

  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto