Hyppää pääsisältöön

Pasifisti Albert Einstein

Albert Einstein
Albert Einstein Kuva: AP Graphics Bank Albert Einstein

Max Rand kertoo tiedemiehen ja rauhanaatteen ajajan ajatuksista Genevessä vuonna 1932 pidetyn aseistariisuntakokouksen alla.

Suhteellisuusteorian kehittäjä Albert Einstein (1879–1955) kirjoitti tieteellisten tutkimustensa ohella mm. tieteen ja diktatuurin suhteesta, aktiivisesta pasifismista, Yhdysvaltain rotuongelmista, juutalaisesta filosofiasta, Mahatma Gandhista sekä Palestiinan arabeista.

Einstein osallistui epäsuorasti atomipommin kehittämiseen. Hän oli tästä huolimatta vakaumuksellinen pasifisti ja liittyi toisen maailmansodan jälkeen tiedemiesryhmään, joka vaati ydinaseiden kieltämistä.

Einstein sai Nobelin fysiikanpalkinnon 1921 selitettyään valosähköisen ilmiön Planckin kvanttiteorian pohjalta.

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto