Hyppää pääsisältöön

Pekka Tiilikainen Babylonissa

Selostaja Pekka Tiilikainen saapuu Babylonian muinaiseen pääkaupunkiin Babyloniin, Eufrat-virran rannalle Irakiin.

Tietolaatikko

Babylon tuli Babylonian pääkaupungiksi kuningas Hammurabin aikana 1700-luvulla eKr.
Babylonin paikalla sijaitsee nykyään Al Hillan kaupunki. Se rakennettiin Babylonin raunioiden tiilistä n. 1100.

Tiilikainen kuvailee "nykyajan" Babylonia ja Baabelin tornia sekä vierailuaan museossa. Visiitti on osa Tiilikaisen ja Enzio Sevónin maailmanympärimatkaa, joka tehtiin vuoden 1956 olympialaisten selostusmatkan yhteydessä.

Pastori Voitto Viro kertoo samassa ohjelmassa muinaisesta Babyloniasta ja lukee Raamatusta otteen, jossa profeetta Jeremia ennustaa Baabelin tuhon.

Teksti: Jukka Lindfors

 • Leijonakuningas Jukka Jalonen

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalonen haastatteluissa.

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalosella on taito saada pelaaja loistamaan ja joukkue kukoistamaan. Saavutusten listalla on muun muassa Suomen mestaruus, olympiapronssi ja MM-kulta. Sietäminen ja intohimo, siinä kaksi asiaa, jotka mestarivalmentaja nimeää menestyksen avaimiksi.

 • "Ilman unelmia ei voi elää tulevaisuuteen" – Chilen pakolaiset muistelevat vallankaappauksen kauhuja ja suomalaista solidaarisuutta

  Vuoden 1973 vallankaappaus sai suomalaiset aktivoitumaan.

  11. syyskuuta vuonna 1973 kenraali Pinochetin sotilaat aloittivat vallankaappauksen ja ryhtyivät tuhoamaan Chilen demokraattista järjestelmää. Stadionit muutettiin keskitysleireiksi, ihmisiä vangittiin, kidutettiin ja surmattiin. Elävän arkiston koostamassa artikkelissa entiset pakolaiset kertovat kokemuksiaan vankileireistä, kotiinpaluusta ja suomalaisesta solidaarisuudesta.

 • Chileläisen Alvarezin perheen pakolaisvuosista jäi muistoksi Turun murre – poika Luis palasi asumaan Suomeen

  Vaiheita pakolaisuudesta paluumuuttoon Ylen ohjelmissa.

  Alvarezit pakenivat Chilen syksyn 1973 vallankumouksen jälkeistä kaaosta ja vainoja Suomeen. Viisihenkinen perhe asettui Turkuun yli kymmeneksi vuodeksi, mutta palasi Chileen 1985. Suomeen sydämen siteet luonut vanhin poika Luis muutti kuitenkin takaisin Turkuun opiskelemaan. Perheen vaiheita on tallentunut Ylen ohjelmiin, joissa heitä saatellaan paluumatkalle vanhaan kotimaahan, käydään tapaamassa poliittisesti uudelleen järjestäytyvässä Chilessä sekä kuullaan perheen tarinaa aikuisena Turussa yliopistouran luoneen Luis Alvarezin kertomana.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto