Hyppää pääsisältöön

Pelimanni Konsta Jylhä

Kansanmuusikko nousi 1960-luvun lopulla suomalaisen perinnemusiikin symboliksi.

Vuonna 1910 syntynyt Konsta Jylhä oli viljelijäperheen lapsi, joka aloitti viulunsoiton 10-vuotiaana.

30 vuoden ajan hän ansaitsi elantonsa autonkuljettajana, mutta joutui 60-luvun alussa lopettamaan työn terveyssyistä.

Uudelleen kootun Kaustisen Purppuripelimannit -yhtyeen riveissä hänestä tuli maankuulu muusikko, jonka kuuluisimpiin sävellyksiin kuuluvat mm. Vaiennut viulu ja Konstan parempi valssi.

Rakastettu soittaja kuoli vuonna 1984.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit
  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto