Hyppää pääsisältöön

Pikaluistelun MM Göteborgissa 1961

Suomen luistelu oli vuoteen 1961 vajonnut aallonpohjaan kahden vuoden takaisen kaksois-MM:n jälkeen. Paavo Noposen raportointipaikka oli ”kolmas selostuskoppi vasemmalta”.

Tietolaatikko

Ullevin stadion oli maailman ensimmäinen 400 metrin tekojäärata

500 m:n kilpailun voitti Neuvostoliiton Jevgeni Grishin rataennätyksellä 41,7. Suomen Jouko Jokinen sijoittui neljänneksi (43,0).

5000 m:llä luisteli ykköseksi Ruotsin Ivar Nilsson ajalla 7.58,0. Paras suomalainen oli 15:nneksi sijoittunut Toivo Salonen, kahden vuoden takainen MM-hopeamies.

1500 m:llä vei voiton Hollannin Henk van der Grift (2.17,8). Jouko Jokinen jäi 15:nneksi.

10 000 m:n ykkönen oli Neuvostoliiton Viktor Kositshkin (16.35,9), Salonen tällä kertaa kuudestoista.

Maailmanmestaruuden vei van der Grift (yhteispisteet 189.213) Salosen jäädessä tutulle 15. sijalle.

Teksti: Jukka Lindfors

  • Uuden musiikin ilotulitusta jo kymmenen tuotantokauden verran – katso UMK:n finaaliesitykset kautta aikojen

    Elävän arkiston kooste UMK:sta vuosien varrelta.

    Uuden Musiikin Kilpailu (UMK) järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2012, jolloin se korvasi Yleisradion perinteisen Euroviisukarsinnan. UMK on tuonut kansan eteen esiintyjiä niin pystymetsästä kuin koko kansan tuntemista tähdistä. Vuonna 2021 UMK järjestetään kymmenennen kerran ja sen kunniaksi Elävä arkisto on koostanut tähän artikkeliin kaikki esitykset vuosien varrelta. Ota mukava asento ja laita korvat hörölle – tervetuloa uuden musiikin kuplaan!

  • Pieni suuri Heinola, karismaattinen Suomen läpikulkupiste

    Heinolan kaupungilla on tarinoita kerrottavanaan.

    Heinolan sijainti Suomen tieverkoston solmukohdassa johtaa monet kulkemaan tuon Päijät-Hämeessä sijaitsevan siltojen kaupungin poikki, mutta lyhyt silmäys harvemmin tutustuttaa ketään laajemmin paikkakunnan saloihin. Pienestä koostaan huolimatta Heinolan historia kätkee sisäänsä muutakin kuin vain kunnian ohikulkupaikkana, josta todistavat tähän kootut video- ja audiotaltioinnit.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto