Hyppää pääsisältöön

Politisoituuko Yleisradio

Yleisradio oli 1960-luvun lopulla siirtynyt kannanottoja kammoavasta kaudesta aikaan, jolloin keskusteltiin jopa toimittajien valinnasta puolueperustein.

Yhden ajattelutavan mukaan Yleisradion politisoiminen alkoi 1960-luvulla pääjohtaja Revon kaudella. Toisen näkemyksen mukaan se alkoi jo neljäkymmentä vuotta aikaisemmin heti Yleisradion alkuvaiheissa.

Jukka Häyrisen ohjelmassa tarkastellaan Yleisradion suhdetta päättäjiin ja poliittisiin intohimoihin eri aikakausina. Puolueettomuudesta, tasapuolisuudesta ja päällikkö- ja toimittajanimitysten perusteista vaihtavat mielipiteitä toimittajat Unto Miettinen, Reino Paasilinna ja Martti Silvennoinen, ohjelmajohtaja Jussi Koskiluoma sekä hallintoneuvoston puheenjohtaja Erkki Raatikainen ja varapuheenjohtaja Atte Pakkanen.

Kahden veteraanitoimittajan, Martti Silvennoisen ja Unto Miettisen näkemykset olivat melko lähellä toisiaan, vaikka heidän painotuksensa poikkesivat toisistaan. Sitoutumattoman Silvennoisen mielestä poliittisia toimittajia tarvittiin tasapainon vuoksi, mutta yhtä paljon olivat tarpeen sitoutumattomat.

Kansandemokraatti Miettinen ilmaisi vankkumattoman solidaarisuutensa sitoutumattomille toimittajille, mutta hänestä Ylen toimittajakunnan olisi hyvä kohtuullisella tavalla myös heijastaa katsojien ja kuuntelijoiden yhteiskunnallista koostumusta. Se monipuolistaisi Ylen tarjontaa ja lisäisi luottamusta siihen. Radio- ja tv-toimittajien liitto RTTL puolestaan vastusti puoluepoliittisia toimittajanimityksiä jyrkästi.

Teksti: Jukka Lindfors