Hyppää pääsisältöön

Porkkala tyhjennettiin kymmenessä päivässä

Porkkalan vuokra-alue piti tyhjentää kymmenessä päivässä. Tämä ainutlaatuinen filmi on kuvattu syyskuussa 1944 ennen kuin alue luovutettiin Neuvostoliitolle.

Filmin selostus on tehty vasta 1955, jolloin Neuvostoliitto ilmoitti luopuvansa Porkkalasta. Ennen sitä filmiä ei uskallettu esittää poliittisten syiden vuoksi.

Porkkalan alueella asui yli 7 000 asukasta. Evakuointitöissä ahersi noin 3 000 sotilasta ja lottaa. Apuvoimia saatiin myös pääkaupungista ja muista naapurikunnista. Kaikkiaan alueen tyhjentämiseen osallistui noin 20 000 ihmistä

Täydet kuorma-autot ja hevoskärryt kuljettivat kotinsa menettäneiden omaisuutta yötä päivää. Karjaa kuljetettiin öisin, jottei kapeille teille olisi syntynyt ruuhkia.

Kaikkiaan lähes 2 200 rautatievaunua täyttyi heinistä, karjasta, työvälineistöstä ja irtaimistosta. Lisäksi tavaraa oli kuljettamassa taukoamatta 800 autoa ja 1 200 hevosta. Omaisuutta kuljetettiin pois myös veneillä.

Ensin kuljetettiin pois henkilökohtainen omaisuus ja muu irtaimisto. Satoakin yritettiin korjata, koska syystyöt olivat vielä kesken.

Pääosa evakuoitavista oli kotoisin Kirkkonummelta. Vuokra-alueeseen kului myös koko Degerbyn kunta sekä osia Inkoosta ja Siuntiosta. Evakuoitu väestö sijoitettiin Uudenmaan muihin kuntiin.

Syyskuun 26. päivä 1944 uusi raja varmistettiin kilometrin levyisellä suoja-alueella. Sotilaat tarkastivat koko alueen ja varmistivat, että annettuja ohjeita on noudatettu tarkasti.

Kirkkonummen keskiaikaisessa kivikirkossa pidettiin viimeinen jumalanpalvelus 24. syyskuuta. Tämän jälkeen lasimaalaukset ja kristalli- ja kynttiläkruunut irrotettiin. Urut purettiin ja kirkonkellot laskettiin alas kellotapulista. Kirkon irtaimisto vietiin suojaan Haapajärven kirkkoon parinkymmenen kilometrin päähän.

Kattojen ristit jätettiin paikoilleen kertomaan rakennusten luonteesta, mutta uudet asukkaat poistivat ne pian alueelle tulonsa jälkeen. Neuvostokaudella kirkosta tehtiin puna-armeijan kulttuurikeskus. Se toimi myös elokuvateatterina, tanssipaikkana ja klubina.

Raja-alueen puomi laskeutui 29. syyskuuta 1944 tasan klo 8. Porkkala oli tyhjä entisistä asukkaista.

Teksti: Reijo Perälä

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto