Hyppää pääsisältöön

Porkkala tyhjennettiin kymmenessä päivässä

Porkkalan vuokra-alue piti tyhjentää kymmenessä päivässä. Tämä ainutlaatuinen filmi on kuvattu syyskuussa 1944 ennen kuin alue luovutettiin Neuvostoliitolle.

Filmin selostus on tehty vasta 1955, jolloin Neuvostoliitto ilmoitti luopuvansa Porkkalasta. Ennen sitä filmiä ei uskallettu esittää poliittisten syiden vuoksi.

Porkkalan alueella asui yli 7 000 asukasta. Evakuointitöissä ahersi noin 3 000 sotilasta ja lottaa. Apuvoimia saatiin myös pääkaupungista ja muista naapurikunnista. Kaikkiaan alueen tyhjentämiseen osallistui noin 20 000 ihmistä

Täydet kuorma-autot ja hevoskärryt kuljettivat kotinsa menettäneiden omaisuutta yötä päivää. Karjaa kuljetettiin öisin, jottei kapeille teille olisi syntynyt ruuhkia.

Kaikkiaan lähes 2 200 rautatievaunua täyttyi heinistä, karjasta, työvälineistöstä ja irtaimistosta. Lisäksi tavaraa oli kuljettamassa taukoamatta 800 autoa ja 1 200 hevosta. Omaisuutta kuljetettiin pois myös veneillä.

Ensin kuljetettiin pois henkilökohtainen omaisuus ja muu irtaimisto. Satoakin yritettiin korjata, koska syystyöt olivat vielä kesken.

Pääosa evakuoitavista oli kotoisin Kirkkonummelta. Vuokra-alueeseen kului myös koko Degerbyn kunta sekä osia Inkoosta ja Siuntiosta. Evakuoitu väestö sijoitettiin Uudenmaan muihin kuntiin.

Syyskuun 26. päivä 1944 uusi raja varmistettiin kilometrin levyisellä suoja-alueella. Sotilaat tarkastivat koko alueen ja varmistivat, että annettuja ohjeita on noudatettu tarkasti.

Kirkkonummen keskiaikaisessa kivikirkossa pidettiin viimeinen jumalanpalvelus 24. syyskuuta. Tämän jälkeen lasimaalaukset ja kristalli- ja kynttiläkruunut irrotettiin. Urut purettiin ja kirkonkellot laskettiin alas kellotapulista. Kirkon irtaimisto vietiin suojaan Haapajärven kirkkoon parinkymmenen kilometrin päähän.

Kattojen ristit jätettiin paikoilleen kertomaan rakennusten luonteesta, mutta uudet asukkaat poistivat ne pian alueelle tulonsa jälkeen. Neuvostokaudella kirkosta tehtiin puna-armeijan kulttuurikeskus. Se toimi myös elokuvateatterina, tanssipaikkana ja klubina.

Raja-alueen puomi laskeutui 29. syyskuuta 1944 tasan klo 8. Porkkala oli tyhjä entisistä asukkaista.

Teksti: Reijo Perälä