Hyppää pääsisältöön

Porkkala tyhjennettiin kymmenessä päivässä

Porkkalan vuokra-alue piti tyhjentää kymmenessä päivässä. Tämä ainutlaatuinen filmi on kuvattu syyskuussa 1944 ennen kuin alue luovutettiin Neuvostoliitolle.

Filmin selostus on tehty vasta 1955, jolloin Neuvostoliitto ilmoitti luopuvansa Porkkalasta. Ennen sitä filmiä ei uskallettu esittää poliittisten syiden vuoksi.

Porkkalan alueella asui yli 7 000 asukasta. Evakuointitöissä ahersi noin 3 000 sotilasta ja lottaa. Apuvoimia saatiin myös pääkaupungista ja muista naapurikunnista. Kaikkiaan alueen tyhjentämiseen osallistui noin 20 000 ihmistä

Täydet kuorma-autot ja hevoskärryt kuljettivat kotinsa menettäneiden omaisuutta yötä päivää. Karjaa kuljetettiin öisin, jottei kapeille teille olisi syntynyt ruuhkia.

Kaikkiaan lähes 2 200 rautatievaunua täyttyi heinistä, karjasta, työvälineistöstä ja irtaimistosta. Lisäksi tavaraa oli kuljettamassa taukoamatta 800 autoa ja 1 200 hevosta. Omaisuutta kuljetettiin pois myös veneillä.

Ensin kuljetettiin pois henkilökohtainen omaisuus ja muu irtaimisto. Satoakin yritettiin korjata, koska syystyöt olivat vielä kesken.

Pääosa evakuoitavista oli kotoisin Kirkkonummelta. Vuokra-alueeseen kului myös koko Degerbyn kunta sekä osia Inkoosta ja Siuntiosta. Evakuoitu väestö sijoitettiin Uudenmaan muihin kuntiin.

Syyskuun 26. päivä 1944 uusi raja varmistettiin kilometrin levyisellä suoja-alueella. Sotilaat tarkastivat koko alueen ja varmistivat, että annettuja ohjeita on noudatettu tarkasti.

Kirkkonummen keskiaikaisessa kivikirkossa pidettiin viimeinen jumalanpalvelus 24. syyskuuta. Tämän jälkeen lasimaalaukset ja kristalli- ja kynttiläkruunut irrotettiin. Urut purettiin ja kirkonkellot laskettiin alas kellotapulista. Kirkon irtaimisto vietiin suojaan Haapajärven kirkkoon parinkymmenen kilometrin päähän.

Kattojen ristit jätettiin paikoilleen kertomaan rakennusten luonteesta, mutta uudet asukkaat poistivat ne pian alueelle tulonsa jälkeen. Neuvostokaudella kirkosta tehtiin puna-armeijan kulttuurikeskus. Se toimi myös elokuvateatterina, tanssipaikkana ja klubina.

Raja-alueen puomi laskeutui 29. syyskuuta 1944 tasan klo 8. Porkkala oli tyhjä entisistä asukkaista.

Teksti: Reijo Perälä

  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto