Hyppää pääsisältöön

Presidentti Koiviston tasapainoilua lännen ja idän välissä

Helsinki Summit. Neuvostoliiton presidentti Mihail Gorbatshovin ja Yhdysvaltain presidentti George Bushin tapaaminen Helsingissä
Neuvostoliiton presidentti Mihail Gorbatshovin ja Yhdysvaltain presidentti George Bushin tapaaminen Helsingissä 1990. Helsinki Summit. Neuvostoliiton presidentti Mihail Gorbatshovin ja Yhdysvaltain presidentti George Bushin tapaaminen Helsingissä Kuva: Touko Yrttimaa/Yle Mihail Gorbatšov,George H. W. Bush

Koiviston kaudella Suomen ulkopolitiikan painopiste alkoi siirtyä EU:n suuntaan. Tosin Neuvostoliiton vaikutus oli edelleen suuri. Koiviston kauden ulkopoliittisia huippuhetkiä oli suurvaltojen presidenttien Mihail Gorbatšovin ja George Bushin huipputapaaminen Helsingissä vuonna 1990.

Yhdysvaltain presidentti George H. W. Bush ja Neuvostoliiton presidentti Mihail Gorbatšov tapasivat toisensa Helsingissä 9. syyskuuta 1990 järjestetyssä pikahuippukokouksessa. Kokouksen aiheena oli ensisijaisesti Irakin toimeksi panema Kuwaitin miehitys.

Vierailun alussa Gorbatšov lahjoitti Bushille humoristisen taulun, jossa suurvaltajohtajat on kuvattu kylmän sodan nyrkkeilyottelun voittajiksi.

Baltian maiden itsenäisyys

Koivistoa on kritisoitu laimeasta suhtautumisesta Baltian maiden itsenäistymiseen. Suomi ei antanut poliittista eikä taloudellista tukea, jottei itänaapuria ärsytettäisi.

Koivisto korosti, että Baltian 1990-luvun kehitys oli Neuvostoliiton sisäinen asia. Hän arvioi itsenäisyyttä ajaneiden balttien politiikkaa liian uskaliaaksi.

Koivisto sai synninpäästön asiasta ainakin edesmenneeltä Viron presidentiltä Lennart Mereltä. Meri ymmärsi Suomen aseman pienenä maana.

Ensimmäinen valtiovierailu

Koiviston ensimmäinen valtiovierailu toukokuussa 1982 suuntautui Ruotsiin.

Presidentti kuvaili vierailua "iloiseksi perhetapahtumaksi" ja Tellervo Koivisto sanoi tunnelman olleen juhlavuudesta huolimatta yllättävän lämmin ja inhimillinen.