Hyppää pääsisältöön

Presidentti Rytin puhe jatkosodan alussa

Presidentti Risto Ryti puhuu radiossa 26.6.1941 jatkosodan alettua
Presidentti Risto Ryti puhuu radiossa 26.6.1941 jatkosodan alettua Presidentti Risto Ryti puhuu radiossa 26.6.1941 jatkosodan alettua Kuva: SA-kuva / V. Pietinen Risto Ryti,1941 (Soul Junk),jatkosota,Presidentti Risto Rytin puhe 26.6.1941

Jatkosodan alettua presidentti Risto Ryti totesi radiopuheessaan 26.6.1941 rauhaa rakastavan kansamme joutuneen jälleen ikiaikaisen vihollisen raa’an hyökkäyksen kohteeksi.

Suomella oli kuitenkin rinnallaan Suur-Saksan valtakunnan sotavoimat ”nerokkaan johtajansa valtakunnankansleri Hitlerin komennossa”, presidentti totesi.

Saksan hyökkäyksen myötä Neuvostoliiton johto oli nyt joutunut ”oman shakaalipolitiikkansa uhriksi”. Ryti korosti, että Neuvostoliiton tarkoituksena on maamme itsenäisyyden tuhoaminen ja kansamme orjuuttaminen.

”Eilisestä alkaen on Neuvostoliitto ilman antamaamme aihetta suorittanut säännöllisiä, laajoja sotatoimia maamme kaikissa osissa ja tapansa mukaisesti kohdistanut ne siviiliväestöä vastaan”, presidentti paheksui.

Rytin puhe kokonaisuudessaan

Lue lisää:

Jatkosodan tuntematon tausta

Millainen oli Suomen poliittinen ja sotilaallinen liikkumavara välirauhan aikana? Tempautuiko Suomi passiivisesti mukaan suurpolitiikan pyörteisiin niin kuin vuolas joki tempaa mukaansa ajopuun vai ohjasivatko presidentti Ryti ja marsalkka Mannerheim maamme kuin koskiveneen Hitlerin sateenvarjon alle? Lasse Vihonen pureutuu kysymyksiin vuonna 2001 toimittamassaan ohjelmassa.

Keskustele