Hyppää pääsisältöön

Pressa Readingissa

Suomalaisen progressiivisen rockin huippunimet saivat 1970-luvulla nimeä ulkomaillakin. Vuonna 1973 Tasavallan Presidentti vieraili Readingin festivaalilla.

Tietolaatikko

Tasavallan Presidentti teki vuosina 1972-74 useampia Englannin-kiertueita, ja sen levyjä julkaistiin Britanniassa ja Yhdysvalloissa. Pinnalle pyrkiminen oli kuitenkin raskasta puurtamista, liikkumista ahtailla keikka-autoilla ja asumista halvoissa hotelleissa. Isoja rahoja yhtyeen osaksi ei tullut. Tasavallan Presidentti hajosi Ruotsin kiertueen jälkeen vuonna 1974. Jukka Tolonen loi kansainvälisen uran arvostettuna jazzrock-kitaristina.

Suosikki-lehti arvioi vierailua optimistisesti: ”Kuumekäyrä kohti huippua. Pressan menestys kasvaa, kasvaa.”

Erkki Toivasen haastateltavina ovat Pekka Pöyry, Heikki Virtanen, Vesa Aaltonen ja Jukka Tolonen.

Haastattelun kuluessa pohditaan myös, pitäisikö yhtyeen muuttaa nimensä T. Presiksi glamrockin merkkinimen T. Rexin esimerkin mukaan.

Teksti: Jukka Lindfors

  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto